Клиентите на инвестиционния посредник Булброкърс вече могат да търгуват на Българска фондова борса чрез платформата Meta Trader 4.

 

Според изпълнителния директор на компанията Иво Сеизов можем да очакваме миграция на COBOS-и към по-богатата на възможности програма, а също и чуждестранни играчи да погледнат към българските акции посредством познатия им вече софтуер. Сеизов не пожела да се ангажира с прогнози за капиталовия ни пазар, но посочи, че сред очакваните сигнали от играчите е задържането на дадени нива за по-продължителен период от време.

 

Според него фондовата индустрия у нас е вече достатъчно силна, за да е в състояние да раздвижи пазара по начина, по който това правеха така наречените "горещи пари" на чуждестранните играчи.

 

Казахте, че инвестицията в собствен софтуер за търговия към момента не е рентабилна за посредниците и затова в Булброкърс сте подходили към универсалния Meta Trader 4. Очаквате ли и останалите ви колеги в бранша да предпочетат подобни решения в услуга на клиентите си?

 

Аз бих разделил посредниците на две групи: такива, които имат традиции в електронните платформи - развитието на собствени или в използването на други, и такива,  които се развиват на базата на друг тип подход - ползват готовите решения като COBOS и допълнително си привличат клиентска база благодарение на добри анализи, добро обслужване и ниски комисионни.

 

В първия сегмент вече имаме такива аналози като Делтасток и Еврофинанс, които изработиха собствени платформи за търговия на БФБ.  Имаме и такива, като Популярна каса, които ползват готов продукт. Ние преценихме, че Meta Trader 4 е без аналог в глобален аспект, а самия факт, че големи международни корпорации го ползват като продукт за търговия и дори отстъпиха от продуктите, които те са писали и разработвали, е достатъчно показателен.

 

Много хора ползват еднакви продукти, но това не е гаранция за конкретно предимство. То се получава тогава, когато откриеш силните страни на дадения продукт, успееш да го имплементираш в даден тип сегмент и успееш да направиш работата с този продукт изключително лесна за твоите клиенти.

 

Ние сме един от малкото брокерски фирми, които успяха да имплементират европейски акции от борсите във Франкуфрт, Лондон,  Франция,  както и щатските борси. В този смисъл екипът ни вече е показал как се справя с пълната функционалност на продукта.

 

Инвестициите, които сме направил в сферата на обезпечаване нормалната работа на този продукт, също са достатъчно сериозни. Сървърите са подсигурени с генератори, UPS-и, паралелен интернет достъп - все неща, които ще гарантират безупречна работа.

 

Очаквате ли миграция на клиенти от COBOS към Meta Trader 4, както и някаква форма на пренасочване на инвеститори от форекс пазарите към БФБ?

 

Това е основната цел, с която сме го направили. Все пак ние сме брокерска компания, която печели от оборота на клиентските си сделки. Колкото повече активни клиенти имаме, толкова по-добре. За нас е важно тези клиенти да имат най-високо технологичния продукт, който ще им помогне да вземат най-правилните решения и да печелят повече от всички останали.

 

Аз ще се радвам много ако ние сме успели да привлечем клиенти, които до този момент не са били COBOS клиенти, а са били инвеститори на други пазари  и търговията на борсата им се е струвала трудна. Тоест разчитаме не само на клиенти от COBOS средите, но и на такива, които тепърва започват да инвестират на нашата борса, в това число и чуждестранните клиенти.

 

Голяма част от форекс клиентите на Булброкърс търгуват и с български ценни книжа. По този начин, използвайки една платформа, те ще са едни от първите, които ще преминат автоматично към Meta Trader 4.

 

Към какъв тип инвеститори се насочвате с новия продукт – масовия инвеститор, професионалния инвеститор или към целия спектър от играчи на пазарите?

 

Нашият продукт е предназначен за масовия инвеститор, с акцент към модерния инвеститор. Това е човек, който ползва технологиите във всяко едно нещо. Това са хора, които не се страхуват да рискуват част от свободните си средства и да спекулират с валута, с акции, с петрол. Те са креативни и са носители на нови идеи.

 

Този тип модерен инвеститор в момента купува различни деривати, така че да се хеджира, ако петрола и долара продължат да се движат в негативна посока. Този тип инвеститор купува индекси върху водещи борси в цял свят с цел да извлече бързи печалби и да покрие загуби, които е реализирал през последните 3 месеца на българския пазар. Тоест той има глобален поглед върху борсовата търговия. А не човек, който е купил веднъж в живота си две акции, изкарал е много пари и е казал: Аз съм инвеститор. Това са по-скоро хора, които са се движили по течението на еуфорията, а еуфория на нашия пазар вече няма. Има хора, които могат да оцелеят, да печелят и да правят пари на борсата, както и такива, които никога повече няма да стъпят на нашия пазар.

 

Притеснява ли ви ситуацията, в която пускате на пазара платформата с оглед и на целите си – в рамките на няколко месеца да достигнете 400 клиенти на Meta Trader 4?

 

Бих си позволил един цитат на Джордж Сорос: Купувам евтино, продавам скъпо. Естествено, когато има спад, акциите са евтини. Не мога да кажа, дали борсата е достатъчно паднала или не е, но нека самите клиенти преценят достатъчно евтини ли са акциите да купуват или трябва да изчакат още и да изпуснат последния влак.

 

Самите инвеститори като общност са достатъчно големи вече, така че те да задвижат пазара. Когато има много инвеститори, естествено, че акциите ще тръгнат позитивно.

 

Може ли да се прогнозира масовост в решения за покупки на нива, близки до тези, които са в момента, което пък да изстреля борсата нагоре?

 

Ако пазарът спре да пада, това е достатъчно добър индикатор че сме в края на спада за всички, които разбират от борсова търговия. Нормално е тогава да започнат да се изкушават инвеститорите и да купуват.

 

Може ли да се получи силна вълна нагоре?

 

На нашия пазар има една зависимост, породена и от факта, че той е много по-малък от чуждите. Когато навън правят по 10-15% ръст годишно, нашият пазар прави по 70-80%. Естествено, обратният ефект е същият - когато чуждите пазари паднаха със 17 -18%,  нашият беше с още повече. Тоест очакванията са, че нашият пазар ще реагира идентично и в момент,  в който чуждите и глобалните пазари се стабилизират и възстановят загубите си.

 

Важен е и моментът с така наречените горещи пари и това доколко те са изчезнали от нашата икономика и търсят други спекулативни точки, в които да насочат инвестициите си.

 

Все пак да не забравяме, че на нашият пазар има вече доста добре развита фондова индустрия, която в момента, в който съзре, че пазарът е близко до дъната,  е достатъчно мощна като ресурс, така че да раздвижи пазара идентично на горещите пари.

 

* ИП Булброкърс АД е инвестиционен посредник с над десет годишен опит в брокерските услуги на българския, регионалния и глобален пазар. Компанията е част от Финансиа груп – финансовото подразделение на Алфа финанс холдинг. За 2006 и 2007 година дружеството е №1 по обем на сделките на БФБ сред небанковите финансови институции с над 25 хил. клиенти и клиентски активи, възлизащи на 1.4 млрд. лева.

 

** Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.