Франция е готова да помогне на Египет да разработи ядрени технологии за мирни цели, заяви за египетски вестник френският президент Никола Саркози, цитиран от Българската телеграфна агенция. 

"Египет има съществени енергийни потребности и естествено предвижда изграждане на ядрени реактори", заявил Саркози за вестник "Ал Ахрам". "Франция, която вероятно има най-много познания и опит в тази материя, е готова да си сътрудничи с Египет при желание от негова страна", допълнил той.

През изминалите месеци Франция сключи споразумения за ядрено сътрудничество с Мароко, Алжир и Либия, припомня Ройтерс. През юли френският президент заяви, че Западът трябва да прояви доверие към арабските държави, разработващи ядрена технология за мирни цели или да поеме риска от война на цивилизациите. През октомври египетски представители обявиха, че в страната ще бъдат построени няколко атомни електроцентрали, за да бъде задоволена растящата необходимост от електроенергия.

Египет ратифицира Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 1981 г., но по-рано този месец отказа да подпише допълнителен протокол към него, който би позволил на Международната агенция за атомна енергия да прави изненадващи проверки на ядрени съоръжения. Кайро вече има предложения за ядрено сътрудничество от Китай, Русия и Казахстан, отбелязва агенцията.