В съвместно комюнике след края на срещата на високо равнище в Сеул, цитирано от "Маркет уоч", лидерите на Г-20 се обявиха против воденето на валутни войни и посочиха, че "пазарните сили трябва да определят валутните курсове".

В изявлението се посочва още, че блокът ще се фокусира върху „създаването на по-пазарно ориентирани валутни механизми и гъвкавост в обменните курсове, която да отразява икономическите реалности“. Изрично се посочва, че членовете на групата ще се въздържат от „състезателно обезценяване на валутите си“.

Комюникето също така призова за „съкращаване на дисбалансите в световните финанси“, като за целта МВФ трябва да изработи насоки за развитие.

 

Лидерите на Г-20 съобщиха още, че са готови да приложат нови банкови норми, наречени „Базел III", предназначени да направят по-устойчиви финансовите институции, се казва в заключителното комюнике. Т. нар. норми "Базел III" трябва да влязат в сила през 2013 г. и предвиждат увеличаване на собствените фондове на банките до 1 януари 2015 г.

Освен това държавите от Г-20 се споразумяха да решат систематичните проблеми, създавани от финансовите институции, защото представляват опасност за цялата финансова система. Те обаче не посочиха изрично средствата, които възнамеряват да използват за постигането на тази цел.

"Развитите икономики трябва да проявяват бдителност относно прекомерната нестабилност и вариране на валутните им курсове", се казва още в комюникето. "Некоординираните действия в икономиката могат само да влошат положението за всички", завършва документът.

Документът от над 30 страници съдържа двадесетина споразумения по конкретните сфери.

Декларацията има три приложения: Сеулски консенсус в областта на развитието за осигуряване на всеобщ растеж, Антикорупционен план за действие на Двадесетте и План за действие в областта на развитието през близките няколко години.

Лидерите на 20-те поискаха министрите на финансите да съставят примерни основни насоки за установяване на големи дисбаланси в текущите сметки, застрашаващи да дестабилизират глобалната икономика. Този текст, включен в заключителната декларация от срещата, има за цел да се откриват навреме дисбаланси, изискващи превантивни и корективни действия, посочва Ройтерс.

Г-20 вижда малки шансове за споразумение в преговорите от цикъла Доха през 2011 г., но приветства по-задълбочените и съществени ангажименти на преговарящите от Световната търговска организация в Женева през последните четири месеца.

Следващите срещи на върха на Г-20 ще се състоят през 2011 г. във Франция и през 2012 г. в Мексико, е посочено в декларацията на лидерите.