Най-големите световни икономики трябва да се въздържат от използването на обменните курсове, за да надуват сметките на търговските си партньори. Този призив отправи американският финансов министър Тим Гайтнър в писмо до колегите си от Г-20 преди началото на срещата на финансовите министри на групата в южнокорейския град Кейджу.

Гайтнер не посочи кои страни конкретно има предвид, но думите му идват в момент, когато Китай е подложен на ожесточени нападки, че дължи юана изкуствено подценен. „Развиващите се пазари от Г-20, чиито валути са подценени, а резервите им – големи, трябва да позволят на обменния курс да се нагоди към икономическите параметри на страната“, заяви Гайтнър.

"Страните от Г-20, които имат траен търговски излишък трябва да започнат структурни и бюджетни реформи, както и да променят политиката си на определяне на валутния курс, за да укрепят вътрешните източници на растеж и да бъде активизирано световното търсене", се допълва в писмото без да се посочва нито една страна конкретно.

Американският финансов министър препоръча още членките на Г-20 да поддържат външните си баланси на определени нива съизмерими с БВП и да следват политика, която да подтиква вътрешните източници на растеж. Изключение би могло да има за страни, които са големи износители на суровини. Формулировката в контекста на Г-20 се отнася за Саудитска Арабия и отчасти за Русия.

Според „Блумбърг“ САЩ ще направят всички възможно на срещата, за да убедят развиващите се пазари да намалят излишъците, с които разполагат, и да позволят на валутите си да поскъпнат.