Ограничителният режим на подаване на газ към потребителите ще бъде премахнат около 14 часа днес. Това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров по време на деня на отворените врати на Оперативна програма „Конкурентноспособност".

„Газ има, кризата свърши” – така министър Петър Димитров коментира накратко развоя на събитията с доставките на природен газ от Русия.

Той уточни, че днес има техническа възможност да бъде отстранен режимът. По отношение на топлофикациите бе посочено, че преминаването от мазут на газ ще отнеме известно технологично време. Според министър Димитров обаче част от топлофикационните дружества отказват да минат на газ, тъй като им е по-изгодно да продължат на мазут.

В резултат на кризата с газа българските предприятия са отчели преки загуби от над 180 млн. лв. Юридически претенции обаче могат да се предявят обаче само към тримата доставчици на газ, тъй като с Украйна нямаме договорни отношения, уточни министърът. По думите му кризисният щаб няма да бъде разпуснат, за да бъде направен подробен анализ на създалата се ситуация и да се установят причините за допуснатите грешки при осигуряването на алтернативни енергийни източници.

Не бива това, което се случи, да остава без политически и икономически последствия, заяви още енергийният министър. Във връзка с развоя на събитията около комбината „Кремиковци” министър Димитров посочи, че в рамките на тази седмица трябва да има яснота за избора на инвеститор в комбината.