Енергийните министри на най-големите в света държави, производителки на природен газ, се събраха в Алжир. Цел на срещата е да бъдат обсъдени възможностите за възстановяване на експортните цени на суровината, което се възприема като опит за създаването на газов картел по аналогия на петролния ОПЕК.

Форумът на страните износителки на газ събра 11 министри, сред които тези на Катар, Русия и Иран. Те представляват страните, в които лежат близо 70% от световните запаси от природен газ.

Цените на газа спаднаха с близо 50% през последните 2 години основно заради спадналото потребление и ръста в американския добив. Според алжирският министър САЩ значително са ограничили вноса на газ и това е една от основните причини за глобалния спад в цените.

Прогнозите са дори още по-лоши, тъй като поне до 2013 година световното потребление едва ли ще се възстанови на нивата си от 2008 година.

Настоящата цена от $ 4 за 1 млн. BTU са около 20 пъти по-ниски от тези на петрола. Традиционно цената на газа е 10 пъти по-ниска от тази на петрола.

В дългосрочен план ниските цени са опасни, тъй като производството и транспортирането на газ изисква сериозни инвестиционни разходи, които компаниите няма да направят, ако възвръщаемостта е толкова ниска.

Новият модел на кооперация ще създаде стабилност на пазара и справедлива цена в дългосрочен аспект, надяват се участници в срещата. AP