Дъщерната компания South Stream Transport B.V. на руския гигант "Газпром", прекъсна едностранно договора с италианската Saipem S.p.A за изграждането на първия участък от морското трасе на газопровода, сключен още през 2014 г. в рамките на проекта "Южен поток".

Официално решението е взето поради невъзможността да се постигне споразумение за много строителни и търговски въпроси по реализацията на "Турски поток".

Специализираният тръбополагащ кораб на италианската компания Саstro Sei все още се намира близо до Анапа, където пристигна на 7 юли, за да започне строежа на газопровода.

South Stream Transport има и договор с швейцарското дружество Allseas Group за изграждането на трасето в дълбоки води, който става безпредметен след спирането на полагането на тръбите от италианския кораб.

За строежа на "Турски поток" все още няма подписан договор между Турция и Русия. Само с прекратяването на договора с италианската компания, "Газпром" спестява 3.3 млрд. евро.

Изглежда Русия съсредоточава усилия в изграждането на наскоро обявения проект "Северен поток 2", който има капацитет еквивалентен на този на "Турски поток" и трябва да бъде готов до 2020 г., запълвайки с руски газ пазарната ниша, освободена от затварянето на ядрените централи в Германия, планирано да приключи през 2022 г.