Само от българския пазар търговските вериги реализират нетна печалба, която се изчислява в милиарди левове и не плащат данъци върху нея. Това заяви депутатът Румен Гечев по TV7

Някои от тях не са дали нито една стотинка данък "печалба", посочи Гечев. Той обаче призна, че хипермаркетите имат принос към бюджетните приходи на държавата чрез данък добавена стойност и акцизите.

Освен това българското законодателство позволява амортизиране на инвестициите, които се отчисляват от печалбите на компаниите. 

Според него дружествата майки задължават българските поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама и някои "не са дали и стотинка данък печалба, въпреки че тяхната нетна печалба е добра". 

Гечев заяви, че така от България изтичат милиарди левове и добави, че нарушенията се установяват с данъчни проверки и ревизии, но без да даде конкретни примери. 

"Официални данни за оборотите и печалбите на веригите у нас няма, защото почти всички от години не публикуват финансови отчети, както изисква законът. Мотивът е, че така опазват търговските си тайни", каза Гечев. 

Освен това според председателя на икономическата комисия в парламента големите хипермаркети третират неравностойно българските си доставчици в сравнение с чуждите. 

За да се спре с тази практика Гечев заяви, че се подготвят законови промени, които да регулират отношенията на веригите с доставчиците. 

Едно от предложенията е хипермаркетите да предлагат едни и същи отстъпки за доставчиците на стоки без значение дали са български или чуждестранни.

Освен това се предвижда въвеждане на срокове за плащане към доставчиците.

Друго предложение е да се обособят стоки с български продукти. Освен това българските компании не трябва да бъдат принуждавани да връщат на веригите част от печалбата си обратно под формата на такси и заплащане на реклами. 

Досега обаче тези предложения не са коментирани с представителите на търговските вериги. 

Има съмнения за картел между търговските вериги, но това трудно може да се докаже, защото липсват доказателства за този проблем, допълни Румен Гечев. Според него обаче ситуацията при хипермаркетите силно наподобява тази при банките, където условията и нивата на лихвите са почти еднакви. 

В отговор на нападките от Сдружението за модерна търговия коментираха, че за 15 години хипермаркетите са инвестирали в икономиката на България над 4 млрд. лв. Също така в 10-те водещи вериги у нас работят над 22 000 души, а 55% от стоките, продавани в магазините им, са български.