General Motors Corp и Cerberus Capital Management отправиха безпрецедентна молба към правителство за спасителен пакет на стойност $ 10 млрд. в подкрепа на сливането между General Motors и Chrysler LLC), цитира Reuters.

GM и компанията Cerberus Capital Management, която е собственик на контролния пакет акции на Chrysler, обсъждаха комплексна сделка, в резултат на която двата автомобилни гиганта могат да се обединят. Единствената пречка за осъществяване на сделката е отсъствието на финансиране.

Държавата ще купи преференциални акции от обединеното автомобилно дружество за около $ 3 млрд. твърди източник, пожелал анонимност .

Министерството на финансите на САЩ анализира молбата на компаниите за пряка помощ на сливането и решение може да бъде взето през тази седмица.

Преди това стана ясно, че големите автомобилостроители в САЩ ще могат да получат помощ от финансовия пакет на правителството на стойност $ 700 млрд., съобщи говорителката на Белия дом Дана Перино. Американските автомобилни гиганти могат да бъда одобрени за получаване на средства и това е една от причините финансовото министерство да преговаря с тях, каза Перино.

Автомобилните компании на САЩ получиха първата си финансова инжекция от правителството в размер на $ 25 млрд. през септември. Тогава Конгресът гласува да бъдат покрити разходите за финансиране на дълга им към Министерството на енергетиката.

Източници БТА, БГНЕС