По последна информация от Русе, пожарът, който снощи избухна в цех на русенския завод за бои „Оргахим”, е ликвдиран.

В цеха за смоли, където избухна огнената стихия, има само едно локално огнище, което огнеборците умишлено не гасят, за да не се образува загазоване и взривоопасна ситуация, обясни пред Дарик комисар Димитър Павлов – директор на противопожарната служба в Русе.

Все още не е ясна причината за пожара, но комисар Павлов категорично изключи възможността за умишлен палеж.

Обхватът на пожара е много голям, коментира за Дарик по-рано тази сутрин кметът на Русе Пламен Стоилов. Според него цехът на „Оргахим” е компрометиран. Стоилов се надява, че днес ще могат да започнат следствените действия, които да уточнят причината за разразилия се пожар.

На нито един етап от инцидента не е имало ситуация, която да застрашава живота и здравето на русенци. Нивото на вредни вещества във въздуха е било контролирано още от самото начало на пожара, заяви още кметът Стоилов.

Сигнал за пожара е бил подаден снощи в 21:03 часа, а самият пожар е избухнал минути по-рано. Първите предположения са, че той е възникнал в резултат на прегряване на топлоносителя, който подгрява реакторите.

Това е довело и до разлив на развтворители като терпентин, ортоксилол и растителни масла. Пожарът се е разраснал много бързо, защото количествата на тези химикали в цеха е било много голямо, обясни областният управител Стефко Бурджиев.
В гасенето се включиха 30 пожарникари от Русе, пристигнаха и екипи от Разград и Силистра. Създаден бе и щаб, който поддържаше непрекъсната връзка с министъра на вътрешните работи и главния секретар на министерството.