Хакери разбиха пощите на учени от Великобритания и Америка, чиито изследвания се ползват от политиците по време на международни конференции за глобалното затопляне. Тези данни бяха публикувани в интернет и по този начин възпламениха нова серия от скандала "Климатгейт", пламнал преди две години.

Публикуваните имейли не представят учените в добра светлина и дават основания за съмнения, че действително има доказателства за това, че човешката дейност и емисиите въглероден диоксид са в основата на глобалното затопляне. Все още не е ясно дали хакерите не са фалшифицирали кореспонденцията, тъй като официално опровержение на изнесените в интернет информации няма.

Скандалът се появява точно пет дни преди провеждането на важна международна конференция в Южна Африка, където делегати от 200 страни ще трябва да подготвят стратегия, която да продължи линията от мерки, регламентирани  в Протокола от Киото. Той изтича догодина.

Подобна хакерска атака, наречена от медиите "Климатгейт", избухна и през 2009 година, а полицията все още не е заловила извършителите. Както и тогава, и този път извършителите качиха документите за свободно четене на руски сървър.

Публикуваните имейли компрометират изтъкнати учени, които не се представят в добра светлина. Те политиканстват, говорят лоши неща за колегите си, опитват се да представят своята разработка в най-добра светлина, за сметка на постиженията на други учени.

* Друга гледна точка представя The Guardian. Нито един  от разпространените нови имейли не е датиран след 2009 г. Това говори, че електронните писма са откраднати по едно и също време с предишната изтекла серия. Те не са били публикувани, за да бъдат извадени в точния момент - дни преди срещата за климата в Дърбън.