Гърция дължи над 5 милиарда евро на частни фирми, а също така вече забавя изплащането на пенсии и заплати.

Гърция е в състояние на вътрешна фалит, твърди журналистът Георгиос Папус, цитиран от сайта "Грийк Рипортър". Доказателствата за това са много, но най-вече това, че държавата е престанала да плаща на доставчиците си.

Според Папус доказателство номер едно за вътрешния фалит на страната е, че гръцките данъкоплатци продължават да създават нови задължения. Само през април е трябвало да бъдат платени данъци в размер на 737 милиона евро, но е внесена много малка част от тях. Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро.

Още в началото на месеца компании от различни сектори на икономиката предупредиха, че държавата не им плаща за доставки. През март гръцката държава не е изплатила задължения към доставчици в размер на 418 млн. евро. След спирането на плащанията през април общите задължения на държавата към гръцки частни компании надхвърлят 5 милиарда евро.

Отлагат плащанията на пенсии и заплати в държавните институции. Въпреки че заплатите на лекарите се изплащат редовно, доставчиците на болниците не са получили пари от месеци.

Депозитите и влоговете в гръцките банки също продължават да изтичат, като през първите четири месеца на 2015 г. от гръцките банки бяха изтеглени близо 28 млрд. евро.

Вчера ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг предупреди, че без споразумение с кредиторите Гърция няма да получи нови заеми и до две седмици има опасност да изпадне в неплатежоспособност.

"Гърция е близо до споразумение или до фалит", съобщава в заглавие и изданието "Бизнес Инсайдър", според което фалитът е по-вероятен.

Вчера еврото отчете спад на валутния пазар поради опасения, че Атина няма да може да плати дължимото на МВФ на 5 юни.