Хакер показа как с най-обикновено приложение за смартфон може да отклони самолет от курса му и дори да го сблъска с друг самолет във въздуха. По време на конференция по киберсигурността, проведена в Амстердам, консултантът Хюго Тесо демонстрира колко уязвими са системите за комуникация между пилотите и наземните ръководители движение.

 

Технологията, която е масово използвана в авиоиндустрията, се базира на радиосигнал, който не е криптиран. Това означава, че всеки би могъл да ги подслушва с подходяща радио антена и приемник.

 

Тесо демонстрирал пред аудиторията как такава техника може да се купи по интернет от eBay, например. На базата на навигационния софтуер той програмирал приложение за мобилния си телефон Samsung Galaxy. Чрез него той се свързал със системите, които контролират автопилота на самолета и качил нови инструкции, задаващи друга траектория на движение.

 

Демонстрацията, която експертът по киберсигурност направил в Амстердам, била с виртуален самолет, но по думите му, същото може да се направи и с реален самолет при това от дистанция./Computerworld.com