4 млн. 700 хил. лв. получи община Харманли от правителството. Парите са за доизграждане на Ритуалната зала в града и ремонт на част от уличната мрежа. Средствата са целеви и се отпускат след като общината се съгласи да приеме 50 000 тона софийски боклук на регионалното депо край града.

В края на миналата година администрацията представи списък с приоритетни обекти за около 26 млн.лв. и постави условие, че ще приеме софийския боклук, само ако тези обекти бъдат финансирани от държавата. Днес обаче съветниците приеха поетапно финансиране на обектите от списъка, срещу съответно поетапно приемане на столичния боклук. Кметът на общината Михаил Лисков заяви, че по този начин никой не бяга от поетите ангажименти, а в настоящите условия е немислимо превеждането наведнъж на 26 млн.лв.

Извън обектите в списъка общината е получила над 8 милиона лева за реализиране на различни проекти. Сред тях са пречиствателната станция за питейни води, която ще бъде официално открита следващия месец. Получени са и 4 млн.600 хил.лв. за изграждане на газоизвеждащите инсталации на сметището и закупуване на багера, с който ще се обработват балите със софийски боклук.

Пред Дарик кметът Лисков заяви, че все още няма сключен договор със столична община и припомни, че от таксата, която София ще плати на Харманли за приемането на боклука, в общинския бюджет ще постъпят още близо 1 млн.лв.