След като прекара дълго време във финансова агония, "Холдинг Пътища" бе обявен във фалит, а дейността му е прекратена. Наложен е общ запор върху имуществото на дружеството. Това става ясно от информация, разпространена на фондовата борса. Решението на Софийския градски съд за неплатежоспособността на дружеството е от 11 юни. То е било вписано в Търговския регистър вчера. Временният синдик на дружеството е Александър Георгиев, а първото събрание на кредиторите е свикано за 16 юли. Несъстоятелността е обявена със задна дата - от 30 септември 2013 г., пише "Сега".

 

Още в края на м.г. от компанията, свързвана с бизнесмена Васил Божков, обявиха, че са подали молба за обявяване в несъстоятелност. Според ръководството това ще защити "в най-голяма степен" интересите на акционери и кредитори на дружеството. Това е поредното дружество, влязло в подобна процедура след "Мостстрой" и негови дъщерни компании. Самият "Холдинг Пътища" има трудности с финансите, които са известни от години. Според доклада за дейността му към края на септември м. г. сметките му в ПИБ и Уникредит Булбанк са били запорирани по искане на ОББ до размера на 7.6 млн. лв., писа в. "Капитал". Освен към двете български банки "Холдинг Пътища" има дълг и към швейцарската UBS.

Холдингът бе водещ партньор в сдружение "Тракия IV", което изгради отсечката от Ямбол до Карнобат на магистрала "Тракия" след поредица от скандали. През лятото на м.г. строителите на лот 4 обявиха, че са обречени на фалит и призоваха премиера да им съдейства. В шествието участваха около 70 фирми, наети като подизпълнители на участъка от сдружението "Тракия IV". Протестиращите се оплакаха, че чакат парите си повече от 7 месеца.