Политическата криза, която оставката на правителството предизвиква, е повод DarikFinance.bg потърсим мнението на експерти финансисти за това какви са опасностите пред икономиката на страната. Могат ли хората да са сигурни за спестяванията си, има ли опасност лихвите да скочат и може ли левът да се обезцени?

Банкер, пожелал анонимност, коментира че няма опасност страхът от икономическа нестабилност да доведе до превалутиране на левовите депозити в еврови или доларови. И друг път са падали правителства в България, в историята ни няколко пъти е имало назначавани служебни правителства, така че ситуацията не е непозната на хората, посочи  специалистът.

В телефонен разговор банкерката Виолина Маринова, която бе и председател на Асоциацията на банките коментира, че гражданите могат да са спокойни за спестяванията си, а опасността от вдигане на лихвите заради вдигане на рисковата премия за страната, измервана чрез CDS-инструментите, е малка.

 

При политическа нестабилност рисковата премия за страната би трябвало се вдигне, а това да се отрази на лихвите. Очаквате ли нещо такова да се случи в близките седмици?

 

Теоретично, ако CDS-а на държавата държавата скочи, това ще доведе до вдигане на лихвените нива, но се надявам, че в нашия случая това няма да стане и че ще бъдат взети бързи и адекватни действия за справяне със ситуацията.

 

Могат ли хората да са спокойни за депозитите си?

 

Депозитите не са в опасност, тъй като знаете, че има Фонд за гарантиране на влоговете, а банките са достатъчно стабилни. Освен това лихвените нива в момента са по-ниски, отколкото преди кризата, но проблемът идва от това, че хората нямат достатъчно доходи, за да си обслужват задълженията.

 

Има ли опасност от девалвиране на лева заради дестабилизацията на икономиката?

 

Исторически погледнато оставката на един финансов министър означава възможност от дестабилизация на икономиката, но аз се надявам, че в нашия случая това няма да стане. Не очаквам оставката на Смеон Дянков да доведе до драстични изменения.

 

Икономиката ни така или иначе е в стагнация, няма какъв ръст в момента, безработицата е на нива, които бих казала са високи. И все пак ако не се вземат бързо решения, не можем да очакваме нищо добро.