Британският автомобилен сектор навлиза във все по-дълбока криза, като през януари продажбите на нови коли са намалели с 30.9% спрямо същия период на миналата година.

Според Асоциацията на британските автомобилни концерни (SMMT) продажбите на нови коли са намалели до 112 087 през януари.

"Потребителите продължават да се опасяват от пряко влияние на икономическата криза. Когато много работни места се закриват, те не са готови да харчат големи суми за неналожителни покупки като кола", коментира SMMT.

Обявяването на данните съвпадна със съобщението на британския филиал на Форд, че съкращава 850 работни места във Великобритания.

Вчера DarikFinance.bg публикува и данните от Съединените щати и Япония за автомобилния пазар, които също излязоха повече от мрачни.

Миналата година, например, в Съединените щати се оказа най-лошата от 27 години насам, а само за януари бе отчетен невъобразим спад от 37% при продажбата на нови коли. Продажбите на коли в Япония пък паднаха с най-значителното понижение от 35 години насам, като продажбите на коли, камиони и автобуси се сринаха с 28%.