Водещи банки в Гърция се разграничиха от спасителния план на правителството за подпомагане на банковия сектор и не смятат да се възползват от държавната помощ в размер на 28 млрд. евро, съобщават днешните гръцки вестници.

Директорите на четири гръцки банки заявиха, че  управляваните от тях кредитно-финансови институции са капиталово устойчиви за момента и че не им е нужна такава помощ от държавата. 

Президентът на Пиреос банк Михалис Саллас е уведомил  управителя на гръцката централна банка Георгиос Провопулос,  че неговата банка е капиталово устойчива и че не желае да се включи в спасителния план на правителството.

Юробанк също обяви, че се отказва от финансовата подкрепа, а президентът на Националната банка Такис Арапоглу заяви, че банката има пари в наличност и че все още има време да реши дали ще ги използва. 

Разграничаването на банките от проекта се обяснява с факта, че до момента в него не са уточнени някои детайли. Не е решено дали привилегированите акции, които ще издадат банките и които ще бъдат подкрепени с капитали от правителствения пакет от мерки, ще могат да бъдат обърнати в обикновени или не.

Според гръцката централна банка привилегированите акции могат да се използват като основен капитал. Но въпросът е какво ще стане, ако държавата поиска да ги осребри в края на петте години, както се предвижда в спасителния план, а пък банката няма пари, които да даде. Не било ясно също при какви условия държавата ще присъства в акционарниня капитал на банките и при какви ще се оттегля, а също и дали държавата ще има право на вето върху решенията на управителните съвети на банките и на акционерите.

* Източник БТА