Докато Общото събрание на Софийския университет днес избира новия ректор на Алма Матер, студенти от университета излизат на протест в двора на ректората.

 

Те се обявяват против записаната в проектобюджета на правителството идея студентът да поема до 2/3 от разходите по обучението си в държавна поръчка. Досега студентската такса не можеше да надвишава 50% от издръжката на учащия.

До лятото на 2010 година студентите поемаха до 1/3 от общата годишна издръжка за следването си, а след това цифрата скочи до 50%. Сега правителството има намерението да промени Закона за висшето образование и студент да поема до 2/3 от разходите по обучението си – в държавна поръчка.

 

Организатор на протеста е студентско-ученическото движение „Призив за образование”. От движението изчисляват, че ако предложението бъде прието, годишните семестриални такси могат да се повишат значително.

 

Така например при педагогика, администрация и управление, икономика и туризъм да достигнат 457 лв, а при право, социология, философия, история, политически науки и обществени комуникации- 731 лева.


Таксите за медицина, стоматология и фармацевтика могат да скочат с 1000 лв повече от досегашните, посочват още студентите. Точно по тези причини те призовават в 11 часа всички учащи в Софийския университет да излязат на студентско събиране-протест в ректората на Алма Матер.

 

Антикризисният ректор

 

Общото събрание на Софийския университет днес ще избере нов ректор на Алма Матер за следващите четири години. Четирима са кандидатите, известни на този етап - Иван Илчев, Валери Стефанов, Божидар Ангелов и Петър Славейков. Не са изключени и изненади, защото е позволено дори по време на общото събрание да бъде излъчена кандидатура и тя също да се бори за ректорския пост.

 

Събранието се състои от 400 души, от които хабилитираните преподаватели са 280 или 70%. Студентите имат 52 гласа или 13 на сто. Вотът на учащите не е за подценяване, защото е много възможно те да гласуват „ан блок” и да осигурят немалка преднина на един от четиримата кандидати.

Основното, което интересува и преподавателите, и студентите е как новият или новият стар ректор на Алма Матер ще се справи със средствата на университета в условията на финансова криза.

 

Досегашният ректор проф. Илчев счита, че „трябва да се търсят повече връзки с бизнеса“.
Конкурентът му Валери Стефанов от факултета „Славянска филология” не крие критиките си към сегашното управление и начина, по който се разходват средствата.
Според проф. Петър Славейков, трябва да се подобри обслужването чрез въвеждане на редица онлайн услуги и да се открият нови бакалавърски и магистърски програми. Освен това предлага Софийският университет да открие свои центрове извън страната.

И четиримата кандидати за ректор признават, че нивото на студентите, които кандидатстват в Алма Матер пада, но това се държи на падащото ниво на образованието в страната като цяло.

 

Освен това са на едно мнение и по друг въпрос – че университетът трябва да подобри връзките с бизнеса, за да може взаимно да са си полезни и най-вече студентите да се възползват от повече възможности.

 

Макар и с леки разминавания и четиримата смятат, че думата на студентите трябва да е по-тежка при взимането на решения. От своя страна обаче учащите приемат критично позицията на кандидати, а повече я определят като популиски трик за спечелване на гласовете при избора на нов ректор.