Приходите на IBM Corp, най-големият световен доставчик на технологични услуги, са се свили през първото тримесечие на годината заради намалялото търсене с 11% до 21.7 млрд.долара и се оказаха по-ниски от очакванията на Уолстрийт.

Ако не беше промяната на курса на долара, свиването щеше да бъде едва 4%. Консенсусната прогноза за приходите беше 22.5-22.6 млрд. долара, сочат данните от допитванията до анализатори.

Продажбите на компютри спаднаха с 23%, а предоставянето на услуги – с 10%, но като цяло бизнесът на IBM демонстрира стабилност в условията на криза, отбелязват анализаторите. Чистата печалба на компанията е намаляла с 1% до 2.3 милиарда долара или до 1.70 долара за акция /преди година беше 1.64 долара/, което надхвърли очакванията на пазара, достигащи средно до 1.66 долара.

Тенденцията, която намери отражение в продажбите на IBM, не зарадва инвеститорите. През последното тримесечие на 2008 г. спадът на приходите на IBM беше едва 1.5%, което може да свидетелства за влошаване на ситуацията. На този фон акциите на IBM се понижиха. БГНЕС