Вестник Капитал Daily

"Нови правила за пренос отварят пазара на газ"

Засега единствените доставчици на газ за България остават държавната "Булгаргаз", "Овергаз инк" и "Мелроуз рисорсиз". След изграждането на междусистемните връзки със съседните страни на пазара ще навлязат много повече търговци на газ, които ще създадат реална конкуренция. Това коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, който представи пред журналисти новите правила за пренос на природен газ в страната. По думите му вече имало заявен принципен интерес за доставка на газ през междусистемната връзка с Румъния "и в двете посоки".

Вестник Сега

"Над 33 000 фирми "забравили" да декларират печалба"

Столичната НАП съобщи, че е открила цели 33 321 фирми, които не са подали декларации за данък печалба за миналата година. Бройката е стряскаща, като се има предвид, че това са нарушителите само в София. При това те са спипани при проверки, но не е ясно още колко са останали неразкрити. На неизрядните са съставени актове, а глобите започват от 500 лв. нагоре. "Проверките показват, че доста фирми напълно пренебрегват законовите изисквания. Опитвайки се да си спестят данъци, те ощетяват хазната с милиони. Контролът на НАП-София, е постоянен и всеки хванат в нарушение става обект на непрекъснато наблюдение", коментира Бойко Атанасов, шеф на софийската дирекция.

"Слънчев панел на стария покрив може да спести данъци за 10 г."

Държавата ще стимулира енергийната ефективност с по-големи данъчни облекчения, става ясно от промени в Закона за енергийната ефективност, внесени в парламента. Сгради с по-нисък енергиен клас също ще могат да се освобождават от имотен данък за максималния срок от 10 г. В момента дългият гратисен период е само за най-високия енергиен клас А. Сега се предлага облекчението да важи и за постройки клас Б, въведени в експлоатация преди 2005 г.,които използват ВЕИ енергия. Същата преференция ще имат и сградите със сертификат С, въведени в експлоатация преди 1990 г. Ако нямат ВЕИ, двата вида сгради могат да не плащат налог до 7 г. Сертификати клас C или D освобождават от данъци за съответно 5 г. и 3 г.

Вестник Монитор

"Този месец очаквам развръзката по "Белене"

Това съобщава изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Това ще се получи, когато премиерът Бойко Борисов се срещне с президента Владимир Путин. "Там има завързан един възел, който за да бъде разсечен, трябва да се знае какво иска българската страна и какво руската", казва Николов. По думите му руската страна иска да се изгради АЕЦ "Белене". Но има и друг вариант, при който е за продажбата на един реактор на друга страна. "С оборудването, изработено за първия реактор за "Белене", пък може да се изгради хибриден блок на площадката на "Козлодуй" с участието на западни компании. Много хора казват, че руската страна дава заеми и АЕЦ "Белене" може да се построи с руски капитал. Това категорично според мен не трябва да се случва, защото България е в ЕС и на нас ни трябва политическо лоби, което да защитава нашата централа в Европа", смята Николов."Този месец очаквам развръзката по "Белене", съобщава пред "Монитор" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Това ще се получи, когато премиерът Бойко Борисов се срещне с президента Владимир Путин. "Там има завързан един възел, който за да бъде разсечен, трябва да се знае какво иска българската страна и какво руската", казва Николов. По думите му руската страна иска да се изгради АЕЦ "Белене". Но има и друг вариант, при който е за продажбата на един реактор на друга страна. "С оборудването, изработено за първия реактор за "Белене", пък може да се изгради хибриден блок на площадката на "Козлодуй" с участието на западни компании. Много хора казват, че руската страна дава заеми и АЕЦ "Белене" може да се построи с руски капитал. Това категорично според мен не трябва да се случва, защото България е в ЕС и на нас ни трябва политическо лоби, което да защитава нашата централа в Европа", смята Николов.

Вестник Преса

"Държавата най-после отпушва златодобива"

В ход е акция "Клондайк" за четири златни находища, които са вече проучени и в най-кратки срокове ще бъдат дадени на концесия. Това са Трън, "Милин камък" край Брезник, "Сребрен" в Западните Родопи и с. Бабяк в Рила, в които имало над 100 тона злато. Държавата обмисля да вдигне концесионните такси, които плащат инвеститорите. В момента те са между 1 и 4 процента на добития метал. Предвижда се да станат 5,5.

Вестник Новинар

"Процентът на преките чужди инвестиции в България намалява през последните години"

Това откроява посланикът на Гърция у нас Трасивулос Стаматопулос констатира:  Следователно предизвикателствата са по-големи и компетентните български власти трябва да приложат мерки, които да съживят отново интереса на чуждите инвеститори. Трябва преди всичко да се преодолеят проблемите и възпиращите мерки, които инвеститорите срещат, като бюрократични трудности или нестабилна законодателна рамка в някои области. Би трябвало също така да се вземат мерки, които да създадат една още по-приятелска среда за инвестиции, като приемането на известените промени в закони, свързани с инвестициите и обществените поръчки и намаляването на бюрократичните проблеми, както и постигането на напредък във въвеждането на електронно правителство."

Вестник Труд

"Кредитори на сухо заради кухи фирми"

Нов порочен кръг на фирмена задлъжнялост. Български производител има да взема около 150 000 лева от търговец. Дългът е натрупан в последните 2 г. Продуктите, за които се дължат парите, отдавна са продадени. Търговецът дори си е взел обратно от държавата ДДС за стоката. Но отказва да си плаща задълженията. Кредиторът, т.е. фирмата производител, не може да си вземе парите чрез съда, тъй като длъжникът вече няма активи, с които да се покрият задълженията. Те са прехвърлени в прясно регистрирана от същите собственици фирма без дългове, а старата вече е куха. Колелото на задлъжнялостта се е завъртяло. "Междуфирмените дългове са нараснали спрямо предходната година с около 10 процента", допълва по темата Милена Виденова, управляващ директор на компанията за управление на кредитен риск. По думите й техният размер варира между 100 и 200 млрд. лв.

"БДЖ - Товарни превози" и Агенцията за дипломатически имоти в страната трябва да бъдат раздържавени най-късно до края на март"

След това всички приватизационни процедури в България ще бъдат прекратени. Причината за бързането са парламентарните избори и страхът сключените по-късно сделки да не влязат в предизборната реторика срещу ГЕРБ, коментира изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.