Вестник Дневник

Ниви край морето спешно стават строителни терени. В Бургаско масово се променя статутът на земите преди да влезе в сила закона за черноморското крайбрежие. Цените на имотите драстично ще скочат заради уловката в закона, че върху земи, които са в процедура за промяна на предназначението, строителството ще може да продължи. За такива земи на първа линия и на 100 м от морето сега има търсене от 400 евро на кв.м. Очаква се цените да стигнат 600 евро.

Снегът напълни зимните курорти с туристи. Англичаните ще изчакат да се убедят, че ще има достатъчно сняг и тогава ще купят пакет за зимата. Интересът на руските туристи е по-голям в сравнение с миналата година.Тази година се очаква да има гръцки скиори в Банско и Пампорово.

Държавният дълг през ноември е над 5.7 млрд. евро. От тях 1.628 млрд. евро е вътрешен и 4.122 млрд. евро външен дълг, показват данните на водения от Министерството на финансите официален регистър. В номинално изражение дългът нараства приблизително с 16 млн. евро в сравнение с предходния месец. През ноември Министерството на финансите проведе два аукциона за продажба на държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукционите са одобрени поръчки на обща номинална стойност 60 млн. лв. От началото на годината общият размер на извършените плащания по главници и лихви възлизат на 2.3 млрд. лв. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро - 59.6%, следван от тези в левове - 21.9%, и в щатски долари - 16.5%.

Вестник Пари

България трябва да е добрият избор, а не евтината алтернатива за инвеститорите. Това казва в интервю Джон Байърли, посланик на САЩ у нас. Според него американските компании Vista и NY Energy Group ще предложат инвестиции в енергийни проекти тук. САЩ иска да станете по-независими в енергетиката. Освен това България е много подходяща за производство на биогорива.
US компании са имали проблеми с търговете за военни доставки. Понякога решенията се вземали тайно, преди да започне самата процедура за възлагане на обществена поръчка, казва още дипломатът. Решенията сякаш се диктуват от аргументи, различни от нуждите на отбраната и националната сигурност.

Активите на банките пораснаха с 30% за година. Застрахователниян пазар увеличава печалбата си с 49%.

Текстилните фирми са засипани с поръчки. Металурзите пък са притиснати от повече разходи и орязани квоти. Разходите ни станаха с 8-10% по-големи, казват от фирмите.

Вестник Стандарт

Сбогом на Кремиковци през новата година, обявил кметът Бойко Борисов. Започва процедурата по спиране на комините още от 2 януари, комбинатът ще се затваря на етапи, пише вестникът. Причината е, че заводът не отговаря на европейските изисквания. Затварянето на Кремиковци е задачата ми като кмет за 2008 г. , казва Борисов.

Вестник Монитор

Циментираме се като най-бедни в ЕС , коментира в анализ Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения. Той пише, че бюджет 2008 ще продължи да
възпроизвежда ускорено всички основни диспропорции в българската икономика - диспропорцията между динамично нарастващия частен сектор и декапитализираната публична инфраструктура, между потребностите от висококвалифицирана работна сила и изоставащото образование и наука, както и нарастването на структурния външен дефицит.

Вестник Класа

България започва да внася скрап. До 2-3 години България ще се превърне от нетен износител във вносител на скрап, защото все по-често търсим отвън източници за задоволяване на нуждите си, прогнозира Теменужка Костова, изпълнителен директор на Българската асоциация по рециклиране.