Дневник

„Корекцията може да пренасочи кандидати за IPO към дялови инвеститори”

Ситуацията на фондовия пазар може да пренасочи част от планираните публични предлагания към фондовете за дялово финансиране. Изборът на двете алтернативи до голяма степен ще зависи от текущата нужда на дружествата за набиране на средства за изпълнението на инвестиционни програми, смятат анализатори. Анкета на изданието е показала, че според 30% от отговорилите стагнацията на фондовия пазар в момента ще направи финансирането от борсата и банките по-трудно спрямо миналата година. Над половината от анкетираните обаче посочват, че фондове за рисков капитал само частично ще привлекат кандидатите за борсата, тъй като българските собственици на фирми не са склонни да допускат външни лица в "кухнята" си.

„Външните фактори отново ще диктуват движението на БФБ”

Движението на европейските борси ще влияе на състоянието на Българската фондова борса (БФБ), но едва ли може да се очакват нови силни движения надолу. Това са очакванията българските експерти за развитието на местния пазар до края на годината, ден след поредните негативни прогнози за европейските фондови пазари, направени този път от инвестиционната банка "Морган Стенли". Основания за оптимизъм, че най-лошото за БФБ е отминало, са претърпеният вече силен срив на фона на далеч по-слабите спадове на водещите европейски пазари, както и очакванията за запазване на относително високия икономически растеж и за ръст на корпоративните резултати. "В САЩ и Европа нямаше силен спад на борсите с изключение на банковия сектор, докато в България почти всички ликвидни компании загубиха много", отбеляза в сряда Развигор Христов, инвестиционен консултант в "КД секюритис".

„Енемона ще инвестира в Ломско пиво”

Инженеринговата компания "Енемона" ще инвестира в модернизацията на пивоварната "Ломско пиво". Мажоритарният собственик за момента в лицето на дъщерното дружество на "Енемона" - "Агроинвест инженеринг", подготвя инвестиционна програма за пивоварната, която ще се финансира с планираното увеличение на капитала на дружеството от 4.5 на 6 млн. лв. Програмата обхваща четири компонента. Планира се инвестиция в ново оборудване за производството на трапезна вода, пълна подмяна на стъклените бирени бутилки и амбалаж на компанията и инвестиции в нова техника за подобряването на ефективността и оперативния й марж. Част от набрания ресурс от увеличението на капитала ще се използва и за оборотни средства за осъществяването на доставки на унгарския и румънския пазар.

Стандарт

„Белене поскъпва с милиард евро”

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще поскъпне с 1 млрд. евро. Заради забавянето на строежа и натрупаната инфлация ще трябва да прибавим още 20% към цената на централата, която е 4 млрд. евро. Това заяви главният изпълнителен директор на Националната електрическа компания Любомир Велков. Поне половин милиард лева ще отидат за изграждането на инфраструктурата около централата, както и за строежа на поне една подстанция, изчисли изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор Иван Айолов. Пускането на АЕЦ "Белене" в експлоатация е изключително необходимо на България, защото само през тази година потреблението на електричество у нас ще се увеличи с 5-6%, допълни той.

„2.7 млрд. лв. е бюджетният излишък”

2,7 млрд. лв. е бюджетният излишъкза първите четири месеца на годината, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски. Той представи пред подкомисията по отчетност на публичния сектор към Комисията по бюджет и финанси проходите и разходите на държавната хазна към 30 април.
Изпълнението на приходите върви сравнително добре, малко над плана, каза Орешарски. Приходната част на държавния бюджет по план превишава миналогодишната с рекордните 26%.

Монитор

„Австрийци откриха завод за 25 млн. евро в Луковит”

Най-големият производител на керамични тухли за основна зидария в света и втори в Европа при покривните системи - Винербергер, официално откри своя първи завод в България. Инвестицията в Луковит е за над 25 млн. евро. Заводът е най-модерният от своя клас в Европа и разполага с напълно автоматизирана производствена линия, при която роботизирани технологии изпълняват типично човешки дейности. В модерното съоръжение се произвеждат най-качествените керамични блокове на българския пазар.

Пари

„Трайният ръст на борсата е далече”

Положителният тренд на БФБ през последните седмици накара много от борсовите играчи да повярват, че кризата е минала и стойностите от 2007 г. ще се наваксат бързо. По мнението на водещите професионални инвеститори обаче трайният ръст на БФБ е все още далече. Участниците на капиталовия пазар проявяват нервност и това е в основата на силните люшкания в последните търговски сесии. При липсата на чужди играчи пазарът е много плитък и се поддава на големи отклонения с малки обеми. В основна причина за възхода на индексите през последните две седмици се превърнаха книжата на инфраструктурните компании. Движението на международните борси също продължава да оказва влияние.

24 часа

„Имот на морето – вече и за 450 евро/кв. м”

Цените на някои от имотите по морето започнаха да падат. След бума на строителството и продажбите на чужденци там пазарът в последните 1-2 години се охлажда. С около 20% поевтиняха имотите в черноморските курорти за година и половина. Част от предприемачите свалят открито цените и явно обявяват по-ниските.Други обаче го правят дискретно в процес на договаряне, когато има реални клиенти. Понижението е регистрирано в проекти, които са далеч от плажа, представляват самостоятелна жилищна сграда без инфраструктура и допълнителни услуги, включително и управление на собствеността. Останалите проекти обаче поддържат нивата си и дори при някои от тях има ръст.