Труд

„Продава се всяко пето жилище в София”


 Уникално богат избор от апартаменти предлага софийският пазар тази година. На всяка пето жилище виси табела “Продава се”, сочат данни на компания за имоти. Купувачи се търсят за 115 000 недвижимости от общо 527 600, пуснати в експлоатация, плюс още около 30 000 в строеж. До абсурдната ситуация се стигна след години на ударно строителство и скок на цените. Изглежда това кара собствениците да мислят, че е добро време да се разделят с имота си.

Новинар

„Брокери привличат купувачи с нулева комисиона”


Брокери привличат купувачи на апартаменти с нулева комисиона при сделките. Това съобщиха вчера от „Адрес Недвижими имоти”. Новината бе потвърдена и от други фирми, търгуващи с недвижимости. Досега брокерите взимаха такса за това, че намират купувач за даден апартамент, както от продавача му, така и от този, който купува жилището. Комисионата за агенцията се разделяше по равно между двете страни.
От началото на следващата седмица обаче тази такса ще се събира само от продавачите, обясниха от агенцията. Причината за прилагането на новия подход е застоят в бранша и липсата на интерес от страна на купувачи. Причината да няма имотни сделки е финансовата криза и трудното отпускане на кредити от страна на банките.

Стандарт

„Банки пак вдигат таксите за клиенти”


Не само лихви, но и такси и комисиони вдигат банките ни. Заради кризата в последните месеци на няколко пъти са правени корекции в тарифите на трезорите, показа проверката на "Стандарт". Наш читател сигнализира, че от този месец вече плаща 5 лв. за превод по сметка в друга банка. Новата тарифа влязла в сила от 2 февруари, като преди това преводът е струвал 4 лв., обясниха читателите. Справка с тарифите на големите трезори показа, че междубанков изходящ превод струва от 80 ст. (в Първа инвестиционна банка) до 2 лв. (Пощенска банк, СИБанк). В ОББ преводът е 5 лв., или 8% от стойността на сумата.
Корекции на тарифите си в последните месеци са правили УниКредит Булбанк от 26 януари, Пощенска - от 20 декември, и SG Експресанк - от януари т. г. Трезорите са променили цените на различни услуги.

Сега

„Банките пак ще дават лесни кредити на фермери”


Банките отново ще отпускат кредити на земеделците, гарантирани само с бъдещите евросубсидии за обработване на земя. Това са се споразумели в края на миналата седмица представители на трезорите, зърнопроизводителите и шефът на фонд "Земеделие" Ализан Яхова.
Единственото обезпечение по тези кредити е документ, издаден от фонд "Земеделие", който показва, че фермерът е подал документи за евросубсидия, която би трябвало да получи в последните месеци на тази година. Размерът на субсидията зависи от декарите, които се обработват. Обикновено стойността на кредита е около 80% от очакваните европари.

Дневник


„Шест банки искат помощ за Източна Европа”


Шест големи банки, сред които Unicredit и Raiffeisen, искат от Европейския съюз да обмисли финансова помощ за източноевропейски страни като Румъния и Украйна. Всички банки имат операции в Централна и Източна Европа. Те предложиха програма за помощ с 12 точки, включваща заеми за банките в долари и евро, както и гарантиране на депозитите от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предлага се и подобряване на капиталовите позиции за регионалните банки.

24 часа

„Инфлацията през 2009 г. пада до 4%”


През тази година инфлацията няма да прехвърли 4%, прогнозират от Центъра за икономическо развитие. В бюджета бе заложен ръст на цените от 5.4 на сто в края на 2009 г. и средногодишен от 6,7%. За миналата година инфлацията бе 7.8 процента. Експертите от центъра понижават очакванията си за икономическия ръст през 2008 г. до 6-6,5%. Първоначалната им прогноза бе за повишение на БВП от 7 на сто. За четвъртото тримесечие на миналата година пък очакваният растеж е от около 5%.

Според икономистите газовата криза през януари, която нанесе удар върху много предприятия, е убила инерцията на растежа, натрупана в края на миналата година.

Монитор

„Гигантите General Motors и Chrysler режат още персонал”

Закъсалите американски автомобилни гиганти General Motors и Chrysler вероятно ще обявят планове за още съкращения на персонала и затваряне на нови заводи в проекта си, който трябва да представят пред правителството на 17 февруари. Причина за това е необходимостта двете компании да свият драстично разходите си, за да могат да задържат получената държавна помощ, съобщиха международните агенции, позовавайки се на близки до ситуацията лица. Според информацията General Motors ще обяви съкращаването на нови 5000 свои служители.

General Motors и Chrysler трябва да направят сериозни съкращения в разходите си, за да успеят да убедят властите, че могат да оцелеят, коментираха експерти. Правителството на САЩ даде на двете компании общо 17.4 млрд. долара помощ в края на миналата и началото на тази година.