Вестник Дневник

Гергов втвърди тона за пловдивския панаир. Частният акционер в "Международен панаир Пловдив" Георги Гергов, който преди една година влезе в дружеството с обещанието да инвестира 100 млн. евро, вчера предложи три варианта на държавата за набавяне на средствата, като в най-добрия случай тя трябва да вкара в капитала нови 50 млн. евро. Това стана по време на свиканото извънредно общо събрание, в което като първа точка беше записано увеличението на капитала чрез издаването на нови акции.

Търговският дефицит порасна с 36% за година. За първите девет месеца на годината търговският дефицит стигна близо 11.4 млрд. лв., като нараства с 36% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. За сравнение - за същия период на миналата година дисбалансът е бил близо 8.4 млрд. лв. Продължава тенденцията ръстът на вноса да изпреварва ръста на износа. Вносът за деветмесечието възлиза на 30.4 млрд. лв., като бележи ръст от 17.8% на годишна база. В същото време износът нараства с 9% до малко над 19 млрд. лв. Стокообменът за деветте месеца нараства с над 14% до 49 млрд. лв. Търговското салдо на България с Европейския съюз е отрицателно и възлиза на 5.9 млрд. лева, което е почти с 2.3 млрд. повече от деветмесечието на 2006 г.

"Икономист интелиджънс юнит": Инфлацията е основният риск за страната.  Антиинфлационните мерки в бюджет 2008 са в няколко посоки. Най-ясно открояващата се е заложеният голям бюджетен излишък - 3% от БВП. Другата мярка, която в средносрочен план трябва да даде противоинфлационен ефект, са планираните съкращения в държавната администрация с 10%. Експертите препоръчват и структурни реформи в експортните сектори.

Акционери може да блокират отписването на БТК от борсата. Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков ще подаде днес молба за освобождаването му като член на борда на БТК. Стъпката му е отговор на дошло неотдавна от Брюксел предупреждение, че българският регулатор не е независим.

Вестник Пари

Земята по-печеливша от банков депозит. Фондовете, които инвестират в земеделски земи, очакват в следващите години да реализират доходност в рамките на 10% годишно. Парите, които получават инвеститорите вече надминават едногодишните банкови депозити. Дружествата от типа АДСИЦ се влияят по-малко от корекцията на борсата. Техните акции в сравнение с миналата година са се повишили средно между 30 и 60%.

Вестник Сега

Хотелиери искат 10% данъчен бонус за родния турист. Ексцентрична идея предлага на държавата да връща на българите, предпочели нашите планински и морски курорти вместо плажовете на Турция и Гърция и пистите на Австрия, 10% от похарченото под формата на данъчно облекчение.

Вестник Стандарт

Топлофикациите: Влачат ни към фалит. Ако от януари газът скочи с 25%, това би довело до около 17% поскъпване на парното. Топлофикациите в София, Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Враца, Шумен, Правец и Велико Търново вече изпратиха писма до президента, Министерски съвет и енергийния министър Петър Димитров, Народното събрание и до комисията "Шушулов", в които настояват за мерки за компенсиране на парното заради скока на природния газ.