Дневник

"Кремиковци поема към нов собственик"

Продължаващата месеци неяснота за бъдещето на "Кремиковци" е на път да се разсее, след като облигационерите на комбината решиха да вземат нещата в свои ръце. "Лоу дибенчър тръст корпорейшън", която е попечител на облигационната емисия от 325 млн. евро, официално е поискала от Прамод Митал незабавно да изплати главницата и лихвите по заема. Емисията е гарантирана с акциите на мажоритарния собственик на завода (71%) и с ключови активи на "Кремиковци". Никой от големите облигационери не разчита, че Митал ще може да намери за 45 дни, какъвто е срокът, 328.25 млн. евро главница (101% от номинала) и дължимите лихви. Преобладаващото мнение е, че настоящият мажоритарен собственик на комбината е на път да загуби състезанието за време, през което да продаде команията, преди тя да му бъде отнета. Новината първоначално беше съобщена от институционален инвеститор, собственик на малък пакет от дълговите ценни книжа. После беше потвърдена и от преслужбата на "Кремиковци". Оттам обаче не отговориха дали разполагат със средства, за да покрият задълженията, ако Митал не плати.

"Бумът на борсата утрои печалбата на БФБ"

Силният интерес към акциите и бумът на нови публични компании на Българската фондова борса (БФБ) през миналата година акумулираха над 3 пъти по-висока нетна печалба за оператора за 2007 г. до 5.25 млн. лв. Това показа годишният отчет на дружеството, публикуван вчера. Общите приходи на БФБ за 2007 г. достигат 9.56 млн. лв., което е близо два пъти повече спрямо тези от 2006 г. Силният ръст идва от комисионите за сключени сделки на борсата, постъпленията от които за периода се удвояват до 8.2 млн. лв. Основният подкрепящ финансовите резултати на БФБ фактор е реализираният значителен оборот от търговията с акции в размер на 4.6 млрд. евро, по чийто показател БФБ се нарежда на първо място в Югоизточна Европа според отчета на дружеството. От ръководството обясняват повишените обеми с нарасналия интерес към капиталовия пазар и привличането на нови компании на пазара по линия на първичните и вторичните публични предлагания.

"Одитът стопи печалбата на Петрол до загуба"

"Петрол" приключва 2007 г. на загуба, сочи одитираният отчет на дружеството, публикуван във вторник. Според първоначалните неконсолидирани данни за миналата година дистрибуторът на горива има печалба от близо 10 млн. лв., но одитът е свел резултата до загуба от 22.9 млн. лв. Приходите от дейността не се променят съществено, но според одитирания отчет разходите по нея са се увеличили с почти 38 млн. лв. до 842 млн. лв. Приходите от продажби намаляват с над 8 на сто в одитирания отчет спрямо неодитирания, сочат още данните.

"П. Орешарски: Инфлацията в България ще се забави до 6.9% тази година"

Инфлацията в България в края на годината ще се забави до 6.9% спрямо миналогодишните 12.5%, прогнозира финансовият министър Пламен Орешарски в интервю за информационната агенция SeeNews. Нива от 6.5% все още са постижими въпреки високите стойности на инфлацията, отчетени в първите два месеца, допълни той. По данни на Националния статистически институт за първите два месеца на годината се е натрупала инфлация от 2.6%. В бюджета за 2008 г. е залегнала прогноза за инфлация от 4.5% в края на годината и 6.9% средно за периода.

Стандарт

"Совалки в Лондон за Кремиковци"

Лакшми Митал готви спасителен план за "Кремиковци". Милиардерът, койтое по-голям брат на собственика на комбината Прамод, търси вариант дапридобие контрол над завода. Тази новина разкриха пред "Стандарт"брокери от Лондон. Лакшми е натоварил подчинените си да сформиратработна група, която да намери най-удачния вариант за влизане всобственост. Според условията на облигационния заем на "Кремиковци",ако комбинатът смени притежателя си преди 2011 г., собствениците набондовете могат да поискат предсрочно изплащане. Затова продажбата можеда "изстиска" сериозен финансов ресурс от Митал. Прамод ще дължи наоблигационерите номинала на емисията от 325 млн. евро плюс 1% отгоре завсяка от облигациите. Той вече е планирал срещи с тях, според новинитеот Ситито.

"Държавата вади 100 млн. за Тракия"

100 млн. лева от структурния резерв на държавата ще бъдат извадени, зада започне строителството на магистрала "Тракия", обяви регионалниятминистър Асен Гагаузов. Това ще стане, ако българо-португалскиятконцесионер не успее да намери финансиране за изграждането на аутобана.Парите едва ли ще бъдат осигурени в срок. Заради световната ипотечнакриза банките отказват да участват в рискови проекти, твърдятзапознати. Ако до средата на май не започне строителството, ще подамискане в Министерски съвет за избор на строител и отпускане на пари, зада започнем едновременно строителството на трите оставащи отсечки отмагистралата, обясни Гагаузов. Ако кабинетът вземе това решение, за 3-4месеца с конкурс ще бъдат избрани изпълнители.

Класа

"Булгартабак може да олекне с $ 5 млн. заради дела в САЩ "

„Булгартабак“ е заплашен да заплати съдебни искове и глоби от над 5 млн. долара в САЩ по делата, водени вече 4 години на територията на няколко щата срещу дружеството. По тях се претендира, че то не е внесло дължими такси в официален гаранционен фонд във връзка с продажбата на цигари.

Пари

"Балканските борси полетяха надолу"

Водещият индекс на Българска фондова борса SOFIX е най-губещият измерител в Европа за първите три месеца на годината. На 3 януари стойността му беше 1737 пункта, а в последния ден на март тя се стопи до 1254 точки. Така сините чипове оглавиха антикласацията със спад от 27.8% . Плътно зад него се надежда букурещкият BET. Главният индекс на румънския капиталов пазар се сгромоляса през първите три месеца на годината с цели 27.6%. Топ 3 на губещите завършва водещият измерител на хърватския капиталов пазар.