Сега

 

Ръководството на БАН се усъмни, че имотите на академията могат да станат обект на сделка между правителството и негови евентуални кредитори, пише "Сега". В открито писмо до

шефовете на парламентарни групи и депутатите учените зададоха серия от въпроси и очакват отговор от правителството в Народното събрание. Те се интересуват дали е вярно, че пред премиера Бойко Борисов е представен списък с най-скъпите и апетитни държавни имоти в България, с които да се гарантират дългосрочни кредитни линии от чужбина, и дали в този списък влизат и имоти на БАН.

ЧЕЗ ще се глобява, защото не плаща за трафопостовете. Година преди изтичането на крайния срок, в който ЕРП-тата трябва за изкупят построените от предприемачи трафопостове и други съоръжения, държавата реши да обърне сериозно внимание на проблема. ДКЕВР обяви вчера, че вече готви първото наказателно постановление срещу енергийно дружество за забавяне на изкупуването.

11 български телекома се обединяват в БТТ. Някои от най-големите доставчици на интернет и кабелна телевизия в страната се обединиха вчера в национален оператор. Новият телеком ще предоставя услуги на над 150 000 абоната и ще притежава покритие на близо милион домакинства в страната. Според основателите това е най-голямото обединение в телеком бранша, правено в страната.

Държавата в лицето на министъра на ИЕТ Трайчо Трайков обеща да направи радикални промени за ограничаване на бюрокрацията. Това стана по време на дискусия със Световната банка и бизнеса в София. Готви се методика, по която ведомствата ще изчисляват точно колко им струва издаването на лиценз, удостоверение и т.н. и това ще определи таксите им – според разходите за труд и материали. Освен това всяко учреждение ще направи онлайн регистър на услугите и регулационните си режими, в който всеки ще може да проследява безплатно и в реално време докъде е стигнала преписката по неговата заявка. Само през 2005-2008 г. държавните такси са натежали с 60%, като някои от тях са толкова високи, че пречат на конкуренцията, защото не позволяват нови играчи да се включат на пазара. За 2009 г. Агенцията за вземанията е направила разходи от 15 млн. лева, а има приходи от 60 млн. лева. Тоест се събират не такси, а допълнителен данък. Световната банка също така критикува остро практиката у нас събираните такси да се използват за премии на чиновниците.


Труд

На икономическата си страница "Труд" отбелязва, че от догодина селските колиби и "паянтовите" постройки ще бъдат обложени с минимален налог. Досега от данък сгради бяха освободени имоти с оценка до 1680 лв., но от 2011 г. прагът отпада. Това гласят промените в Закона за местните данъци и такси, приет на първо четене от парламента. От догодина постройка с данъчна оценка 1000 лева например ще се дължи данък сгради между 0,10 и 4,50 лева в различните общини. На много места разходите за администриране на налога ще са повече от приходите, се подчертава в статията.

 

"Труд" цитира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков: "Производството на непредумишлени убийци на пътя вече е спряно. Ликвидирахме фабриката, която ги създаваше." От 1 октомври т. г. кормуването и теорията за кандидатите за водачи на МПС задължително се заснемат. Статистиката показва, че след влизането на новия метод с видеонаблюдение успеваемостта на кандидат-шофьорите е

спаднала с 25 процента.

 

Темата на "Труд" информира, че в Перник средната пенсия е по-висока от тази в София. Това показват данните от статистическия бюлетин на НОИ за деветмесечието. Средната пенсия в миньорския край към 30 септември т. г. е 315,92 лв. и увеличението й спрямо същото време на м. г. е 9 процента. В столицата за първите девет месеца на т. г. са вземали средно 312,05 лв. (повишение 11,2 на сто), докато в Софийско - 263,46 лв. (ръст 9,7 процента).

 

Класа

 

Около 4 пъти се е увеличил общият брой на компаниите, които предлагат франчайз в България през 2010 г. в сравнение с данните от края на 2007 г., сочи проучване на консултантската компания Franchising.bg. Сега те са общо 198. Около 64% от тях са български, а 72% присъстват на пазара повече от 5 години. В изследването, проведено между август и октомври тази година, са участвали 69 франчайзодатели и 241 франчайзополучатели. Те оперират в сферата на общественото хранене, недвижимите имоти, търговията на дребно, предоставянето на услуги за физически и юридически лица и др. Анкетираните фирми разполагат с поне 3 работещи обекта. По данни на проучването от началото на годината до края на октомври са били открити над 2300 нови работни места. Така общият брой на заетите служители в страната на такъв тип обекти достига над 9500 души. Инвестициите, направени при започване на франчайз бизнес, се възвръщат средно за около 26 месеца, като миналата година това е ставало за 17 месеца, сочи още изследването.

 

Все още има шанс до края на 2013 г. да бъдат усвоени всичките 580 млн. евро от европейските фондове, определени за българската жп инфраструктура. Това съобщи вчера зам. генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ Красимир Крачунов. 95% от отсечката Пловдив – Първомай вече са довършени и догодина трасето ще е напълно готово. Участъкът Свиленград – турска граница ще бъде приключен през юни 2011 г. За междинната отсечка от Димитровград до Свиленград ще се прави нова процедура по ЗОП. В момента комисия разглежда офертата на участниците от процедурата за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас и се очаква до края на годината да има избран изпълнител. На 10 януари 2011 г. ще се отворят офертите за строителството на новата жп линия Септември – Пловдив /равнинният участък на линията София – Пловдив/, която ще дава възможност на влаковете да се движат със 160 км в час. Също толкова е проектната скорост по трасето Пловдив – Свиленград – турска граница.

 

БАН е основната изследователска структура на страната и в момента се намира в изключително тежко положение, смята Лъчезар Аврамов, член на Общото събрание на БАН. Пред "Класа" Аврамов споделя тревогите си, че с преструктурирането на академията ще се ликвидира 60 процента от науката в България. "Въобще идеята да се разкъса академията и да се прехвърли към университетите е все едно да искате да нахраните скарида с кит. Смятам още, че поради съществуващата си структура БАН е единствената неразграбена система в България от 1989 година насам", твърди Аврамов.

 

 

Пари

"Смелост, хаос и много имоти", обобщава под глава "Пари" преобразуването на БАН. Според изданието то може да стане първата решителна реформа на това управление. По пътя й обаче има много противоречия и съмнения, коментира вестникът. И имоти. „Игнатов трябва да бъде силно подкрепен“ - е мнението на бившия министър на образованието и науката Даниел Велчев.

Парламентът узакони прехвърлянето на 340 млн. лева от НЗОК към здравното министерство – пише още „Пари“. Това стана по време на второто четене на Закона за здравното осигуряване в парламента. Всички пари, събрани от НЗОК през годината, ще се изразходват за здраве – реши окончателно Народното събрание. Но с измененията на закона не се направи ясна разлика между средства за здравно осигурени граждани и такива за здравеопазване като цяло. Така се узакони възможността здравно осигурените граждани да плащат за лечението на такива, които не си плащат вноските. Пари коментира: с прехвърлянето на тези 340 млн. лева от НЗОК към бюджета, понятията здравно осигурен и здравно неосигурен пациент се размиват.