Труд


"4 % спад в цените на жилищата"


Шок и ужас за всеки, който иска да продаде апартамент, отчете Националният статистически институт (НСИ) вчера. За първи път от седем години насам цените на недвижимостите у нас падат, и то с много бързи темпове. През четвъртото тримесечие на м. г. жилищата в областните градове са поевтинели средно с 4,1 на сто, а във Велико Търново, Плевен, Търговище и Перник сривът е с над 10 %. Данните са на база реално сключени сделки.


Монитор


"Очакват нулев ръст на туризма"


Очаква се проблемен летен туристически сезон в България и по-добри резултати от зимния туризъм. Това съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

По думите й ще е добре, ако ръстът в туризма в България през тази година е поне нулев, а не с отрицателен знак. Анелия Крушкова направи анализ, че в момента има безпокойство за приходите от летния туристически сезон, тъй като до голяма степен традиционните туристи в България ще се запишат в последния момент.


Новинар


"София предлага три варианта за компенсации от „Газпром”


България ще предложи на "Газпром" три варианта за компенсации заради спрените в началото на месеца доставки на руска газ за страната ни. Това заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща със зам.-председателя на Управителния съвет на „Газпром” Александър Медведев, с който обсъдиха последиците от газовата криза у нас. Близо две седмици страната ни не получаваше руско гориво заради конфликт между Русия и Украйна, през чиято територия минават тръбите, доставящи суровина за Балканите и Европа.


Сега


"Търгът за небостъргача на НАП се провали"


Изборът на строител за новата сграда на Националната агенция за приходите се провали. Председателят на тръжната комисия Гавраил Забуртов, зам.-директор на НАП, обяви официално вчера, че процедурата е прекратена. Това се случва близо година след отварянето на шестте оферти за довършване на високия корпус на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе". Кандидатът, дал най-ниска цена, не покривал част от критериите, а другите предложения били много скъпи, преценила 12-членната комисия.


Стандарт


"Режат кабели на интернет фирми"


Кабелите на интернет доставчици, които висят във въздуха, ще бъдат премахвани, а фирмите ще бъдат глобявани със суми от 5 хил. до 50 хил. лв. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които се разглеждат на второ четене в парламентарните комисии по транспорт и съобщения и по медии. С поправките Комисията за регулиране на съобщенията ще може ефективно да санкционира кабелните оператори и доставчиците на интернет, които имат неправомерно надземна мрежа. Според закона още от началото на 2007 г. всички кабели трябваше да бъдат разположени под земята. Досега обаче КРС нямаше правомощията да осъществява контрол. Разпоредбата не се отнася за населени места с до 10 хиляди души. С промените ще ударим сивия сектор, обяви председателят на комисията Веселин Божков.