Капитал

Дългият поход на китайските пари

В следващите месеци служители на Българската народна банка започват да учат китайски. Никой не ги е накарал, те сами са решили. Вече е сформирана група и е намерен учител. Курсовете ще бъдат в извънработно време. "Първите няколко йероглифи ни ги показа бившият посланик на България в Пекин. Не знам дали знаете как се пише Китай. Това е едно правоъгълниче, пречесено в средата с черта, което показва централното място на Китай. Това възпитава начин на мислене, освен че имаш достъп до културата и икономиката на тази държава", разказа пред "Капитал" един от шефовете на дирекции в централната банка.
Това лято китайски ще се изучава на поне още три места в България - в Ловеч, Разград и Ихтиман.Труд

Труд

Гръцките купувачи се изпариха от Банско

Кризата в Гърция вече се усеща и у нас. След януари гръцките купувачи на ваканционни имоти се отдръпнаха от Банско. Те може би няма да се върнат скоро заради финансовата криза в тяхната страна. Прогнозата е на компанията за имоти “Бългериан пропъртис”.

“През декември и януари гърците бяха активни, купуваха повече апартаменти спрямо зима 2009. Но от началото на февруари сделките изведнъж секнаха, а запитванията намаляха до минимум”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на дружеството.

Стандарт

Глътка въздух за европарите

Пари от фондовете на ЕС няма да се губят, ако сами установим нередностите в проектите и ги отстраним. Нови мерки за по-бързо усвояване на средствата от фондовете на ЕС представи вчера евродепутатът Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите в Европарламента. Според него промяна в правилата за усвояване парите по европейските програми се налага заради кризата, а средствата са основният свеж ресурс за страните от ЕС.
Досега при нередност по програмите на ЕС, засечени от Европейската комисия, ОЛАФ или Европейската сметна палата, средствата се губеха за съответната страна. Кирилов предлага, ако държавата членка сама е засякла нередностите и ги е поправила, да не губи средствата от съответната програма, а те отново да може да бъдат използвани. Така ще се намали рискът от загубата на европари. Очаквам от края на юни 2010 г. новите мерки да влязат в действие, за да се усетят по-бързо и да имат реална стойност, заяви Кирилов.

Сега

Бизнес партия обяви пристанището на братя Диневи за незаконно

Несебърската бизнес партия ДЕЛА обвини строителните предприемачи братя Диневи, че незаконно са построили своето яхтено пристанище в "Свети Влас". То е вдигнато върху брега и отвоювана част от морето - все територии, които по конституция не подлежат на раздържавяване. Същевременно обаче Диневи са се сдобили с документ за собственост. Лидерът на ДЕЛА Атанас Терзиев показа копие от нотариалния акт, според който фирмата на братята "Куентин" ООД е притежател на недвижим имот от 24 дка, чиято данъчна оценка е 430 535 лв. От документа става ясно, че строежът на яхтеното пристанище е съгласуван и одобрен от двама бивши министри - регионалния Асен Гагаузов и транспортния Петър Мутафчиев. Сигналът за незаконната приватизация вече е изпратен до главния прокурор, МВР, ДАНС и НАП.

Монитор

Иво Прокопиев продаде летище Пловдив

"Алфа финанс холдинг" продаде мажоритарния пакет от 58.08% на акционерното дружество "Летище Пловдив", съобщиха от компанията. Купувач е датската Nordic Airport Infrastructure ApS.

Закъсалата финансова група на Иво Прокопиев премина към разпродаване на активи. Според официалната информация продажбата е свързана с промяна на инвестиционната стратегия на "Алфа финанс", която била решила да се фокусира и инвестира в основните си бизнес направления.

"Летище Пловдив" АД било сред нестратегическите активи на компанията.