Вестник Капитал

"Време за експерти"

С добавки в Закона за КФН, които бяха обнародвани на 8 юни, управляващите си позволиха директно да сменят надзора с мотив, че не си върши добре работата. Те намалиха членовете на КФН от седем на пет и си дадоха срок от две седмици да й изберат ново ръководство. Боричканията за постове вече са в разгара си и из финансовите среди циркулират различни имена. С големи шансове за председател на КФН на мястото на икономиста Петър Чобанов е депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който беше и единият от вносителите на промените в закона.
Другата възможна кандидатура, която беше спрягана за поста през последните седмици, е на изпълнителния директор на Пощенска банка Асен Ягодин, който в момента е и председател на надзорния съвет на Българската фондова борса. Ягодин обаче е по-скоро експертна, а не политическа кандидатура и не иска да напуска банката, коментира близък до банкера финансист.

За заместник - председателските постове се спрягат по-скоро експерти . За инвестиционния и за пенсионния надзор се споменават имената на бившите заместници с тези ресори - Димана Ранкова и Бисер Петков.

Другият вероятен заместник е Борислав Богоев, за когото при това разпределение остава застраховането, макар че кариерата му е по-скоро свързана с капиталовия пазар.

Една от малкото кандидатури е тази на експерта от КФН Божидар Янушев. Според източници от КФН той сам се е хвалил сред колеги, че е одобрен за член.

Вестник Банкер

"Синдикати с двойна употреба"

Национално представените КНСБ и Подкрепа прeдставляват едва 1/10 от работещите. Според последното преброяване през 2007 година членската маса на КНСБ е 200 хил. души, а на Подкрепа - 100 хил. души. Вече четвърти месец те се изживяват като основни помощници на правителството в писането на антикризисни мерки. Не са се изявявали само на приватизационното поле. Проверка на вестника в НАП е установила, че КНСБ е регистрирана като среден данъкоплатец. Това означава годишен оборот от минимум 4 млн. лв. Следователно синдикалистите въобще не разчитат на приходите от членски внос, които са 1% от заплатата на всеки член, а развиват мощна стопанска дейност. КНСБ има миноритарни дялове в Дженерали Животозастраховане, я Желязко Христов е в надзора на ПОК Доверие. Пламен Димитров и бившият заместник- председател Юри Аройо са в борда на ТК - холд. 

Вестник 24 часа

"Сайт за 92 520 лв. следи европари"

Обновен информационен портал ще предоставя всякакви данни за усвояването на еврофондовете у нас. Сайтът eufunds.bg бе представен вчера от министъра за управление на евросредствата Томислав Дончев.

Разработването на портала е финансирано по оперативна програма “Техническа помощ”, а изпълнител е фирма Си ен Сис. Договорът е със срок до края на тази година и е за 92 520 лв.

До края на годината се очаква от портала да може да се отиде в сайт за публична информация, в който всички граждани ще имат достъп до данните от информационната система ИСУН за движението по оперативните програми. Досега тази система бе само за служебно ползване.

Това няма аналог в друга страна от ЕС, поставяме нови стандарти за прозрачност, коментира Дончев.

Вестник Класа

"Презастраховаме се пред Брюксел с дефицит от 3.8% през 2010 г."

Дефицитът в бюджета за тази година се очаква да бъде до 4.8% на касова основа. Но изчислен съгласно европейската методология излиза 3.8% (т.е. на начислена основа). „Това е при лош сценарий. Презастраховаме се. Ако нещата вървят по-добре в целия Европейски съюз (ЕС), ще сме и под него“, каза финансовият министър Симеон Дянков по време на съвместното заседание на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика при разглеждането на актуализирания бюджет за 2010 г.

Европейската методология отчита разходите, направени през годината, като включва и неразплатените задължения на държавата по договори. Изразходването на 660 млн. лв. по договори от 2009 г. вече се отрази в ревизия на бюджетния дефицит за 2009 г. до 3.9% и затова по еврометодологията актуализираният дефицит за 2010 г. ще е 3.8%. Дянков заяви, че ще е добре изчисленията да се правят само по европейската методология, по която работи Евростат, но едва ли това ще се случи в нашата статистика до края на годината.