До 12 на сто стигнала комисионната за газа, 70 долара на 1 000 куб. м вземат посредниците при газовите доставки, обяви по време на парламентарания контрол депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров. Настоящият енергиен министър - Трайчо Трайков - бе категоричен, че информацията е историческа, не е публична и няма откъде да се знае. Той напомни, че при преговорите с Русия през юли е постигнато споразумение до средата на 2011 г. да бъде подписан нов дългосрочен договор за доставка на газ, който ще действа до 2013 г. Министърът напомни, че с новия договор посредниците ще отпаднат, представя позицията на Трайков "24 часа".

10 милионери захранват лихварите у нас, очертава картината на реалността "24 часа". Докато кризата здраво е сграбчила в ноктите си голяма част от българите, лихварите брутално настъпват и трупат милиони с мъчения, дори отвличания и робство. В единия край са пребиваните длъжници, а на върха на пирамидата на този добре печеливш бизнес у нас стоят около десетина инвеститори милионери, като петима от тях са от София, разказват антимафиоти. Докато се стигне до дребния лихвар парите минават през едно или две нива, и така лихвата им се покачва. Хората на най-ниско ниво обикновено имат между 30 и 50 "клиенти" и печелят на месец около 5 - 10 хил. лева чист доход.

В интервю за "24 часа" Валентин Гълъбов, изп. директор на TBI Credit и председател на УС на Българската асоциация за потребителски кредит, съветва: "Не отивайте при лихвар. По-добре преценете дали наистина имате нужда от парите. Иначе поемате голям риск." Дълговете към лихвари и заложни къщи не са в кредитния регистър. Банките и банковите дружества няма как да разберат дали някой няма допълнителни дългове. "Ние преценяваме доколко един човек може да се натовари с кредити, мислим за него задочно, освен за себе си", акцентира Гълъбов.

Брюксел обмисля законодателни мерки, с които да принуди трезорите да информират подробно клиентите си какви пари им удържат, пише "Сега". Европейската комисия предупреди банките в ЕС, включително българските, че трябва да информират по-ясно клиентите си какви такси им събират. Ако това не стане доброволно и в разумен срок, ЕК ще въведе задължителни законодателни мерки, съобщиха вчера световните информационни агенции. За последната година и половина българските банки повишиха двойно таксите за теглене от банкомат и за плащания в търговски обекти през ПОС-терминал. Успоредно с това повечето от тях премахнаха информацията за таксата от квитанцията и клиентът трябва да има електронно банкиране, за да проследи какво плаща за всяка транзакция.

Искането на музикантите за особени привилегии за пенсиите бива оправдано с големия им принос за българското общество. Той е неоспорим, но претендираме да живеем в правова държава, в която правилата важат за всички. Защо тогава дадени групи от обществото, поради близостта си до хора от властта, да се ползват с преференции, недостъпни за останалите, коментира за "Стандарт" Любомир Миленков от Институт за пазарна икономика.

Незаконна финансова инжекция в размер на 24 млн. лева е направена в "Кремиковци" през 2008 г. с решение на Министерския съвет, съобщава "Монитор". Това оповести вчера по време на парламентарния контрол вътрешният министър Цветан Цветанов. Към момента се прави обстойна проверка на сделката, с която кабинетът на Сергей Станишев решава преди две години Държавният резерв да закупи 24 хил. тона метали от металургичния комбинат "Кремиковци", без да има нужда от продукцията. Целта била да се осигурят пари за заплати на протестиращите работници във фалиралия завод. При сделката е заобиколен законът за обществените поръчки, каза МВР шефът. И допълни, че след като завърши проверката, прокуратурата ще бъде сезирана.

Продават мюфтийството – научили са в „Банкер“. Вероизповеданието е на път да се раздели с един апетитен имот – триетажната сграда на бул Мария Луиза 27. Причината са дългове към частни лица – мюфтийството е загубило дело по имотен спор във Варна. След частниците ще бъде обезщетена и държавата, към която мюсюлманското вероизповедание е натрупало дългове за 615 000 лева. Всичко това е необяснимо, след като по груби сметки месечните доходи от вакъфски имоти са около 1.3 млн. лева. Чий е изборът? Надим Генджев, възстановен като главен мюфтия от ВКС, от май не може да влезе в сградата на главното мюфтийство на ул Братя Миладинови 27.

 

Държавните дружества ще раздават бонуси – възмущава се Банкер. Заканите на премиера Бойко Борисов, че ще спре безконтролното харчене в търговските дружества с държавно участие в капитала, издържаха по-малко от шест месеца. В сряда правителството измени правилник, с което развърза ръцете на мениджмънта на компаниите с държавно участие да раздават щедри бонуси.

 

Куп нови компании ще се родят от незакрития енергиен холдинг – информира „Сега“. След закриването на БЕХ /което трябваше да е факт още през юли/, на негово място ще се появят поне 5 нови фирми. Това е поредната версия за бъдещето на големите държавни енергийни предприятия, която лансира министър Трайчо Трайков. Според него, сега се обмисля дали в една фирма да се обедният всички мощности за производство на ток, включително и мините, в друга – дружеството, което държи националната мрежа за пренос на ток, в трета да отиде Центъра за споделени услуги /счетоводство, човешки ресурси и т.н./. В четвърта компания трябва да отидат големите проекти като втората АЕЦ и Набуко. Доста витиевато министър Трайков представи съдбата на газовите дружества – отбелязва вестникът.

 

Остап Бендер превърна България в столица на Формула 1 – пише Сега. Трудно е да се повярва, че във времето на ДАНС и Google премиерът Бойко Борисов допусна да бъде забъркан в толкова глупав скандал. Но е факт, и то много показателен, за начина по който се управлява тази държава. В държавата на фойерверките подобни сцени са ежедневие.

 

Общинарката Корнелия от Варна въведе данък касиерка. Вместо в хазната 500 бона платени налози отишли в джоба й – пише Стандарт. Корнелия Петкова издавала на гражданите квитанции с подпис и печат на общината за платени суми, а същевременно отразявала в документите, че парите са преведени по банков път. Така много варненци изненадващо получавали актове за неплатени налози, въпреки че са се издължили до стотинка. Тъй като имала достъп до компютърната система, касиерката заличавала задълженията на хората и прибирала пачките.