Вестник Дневник

Лендмарк продаде бизнеса си за 210 млн. евро. Компанията на Тор Бьорголфсон има 22 проекта в България. Купувачите на Лендмарк са Таня Косева-Бошова и Ричард Макдоналд, които са собственици на Бриджкорп, сега са мениджъри на продаваното дружество. Сделката е един от първите примери за изкупуване на компания от мениджмънта й.

От създаването си до момента Лендмарк натрупа богат портфейл от проекти. Сред по-известните са "Лендмарк център", офис сграда, разположена близо до Народното събрание. Компанията инвестира в придобиване на отдадени под наем имоти, сред които са "Порше център" и сградата на DHL до летището в София и бившата сграда на териториалната данъчна дирекция във Варна.

Финансовите услуги може да се облагат с ДДС. Европейската комисия обмисля схема зa облагане с ДДС, при която компаниите, оказващи финансови услуги - застраховане, банкиране и кредитиране, ще могат да ползват данъчен кредит. Сегашното законодателство не изисква от финансовите компании да начисляват ДДС, продавайки услугите си. В същото време обаче секторът няма право на връщане на данъка за услугите и продуктите, които се налага да заплаща.

Корекцията изяде 100 млн. лв. от активите на фондовете. Повечето от българскитe фондове с над месец история сформират нетни активи от около 880 млн. лв. при 972 млн. лв. месец по-рано. Ако се сложат и новите фондове обаче, общият спад се компенсира до 70 млн. лв., което е около 7% спрямо предходния месец, или общо в края на ноември средствата по схемите са около 900 млн. лв. Общо индустрията включително и чуждестранните фондове леко понижава средства си под управление от малко над 1.2 млрд. лв. на 1.15 млрд. лв.

Средният размер на ипотечните кредити се е увеличил с 11% през ноември до 42.6 хил. евро, съобщиха от консултантската компания "Кредит център". Според данните на посредника миналият месец е бил сред най-силните в годината за ипотечното кредитиране и като брой, и като обеми на отпуснатите жилищни заеми.
"Причината е в растящите цени на недвижимите имоти и нагласите, че този ръст ще продължи, което кара хората да купуват независимо от по-високите лихвени нива и наближаващите празници”.

Вестник Пари

Тор Бьорголфсон взриви и пазара на имоти у нас. След като продаде дела си в БТК и СИБанк, магнатът се раздели и с бизнеса си с имоти у нас. Исландският милиардер и съдружниците му продадоха за 210 млн. евро Лендмарк България, което държи сгради и земя у нас и в Турция. Сделката представлява най-голямата транзакция на българския пазар на имоти до момента.

Търговията на фондовата борса става все по-пъстра. Макар в данните за последната година над 2/3 от оборота да се оформя само от два сектора- финансовото посредничество и транспорт и съобщения, в последните три месеца тяхното предимство намалява. Със силен ръст в последните месеци се откроява преработвателната промишленост. Бурен ръст бележи и строителството. Поредицата IPO-та наля свежи сили в хранително- вкусовата промишленост.

Вестник Класа

Цената на въглищата през следващата година може да достигне до 90 долара за тон, сочат последните прогнози на „Голдман Сакс“ и „ЮБиЕс“. Двете компании коригираха значително предишните си анализи. За сравнение - през 2007 г. контрактите за тон въглища достигнаха най-високо до 56 долара по информация на „Блумбърг“.

Вестник Сега

Държавата е загубила $ 30 млн. от договора с "Майкрософт". Ако държавата бе купила преди 5 години 60 000 софтуерни пакета на "Майкрософт" от обикновен магазин, а не ги бе взела под наем от компанията, това щеше да й струва само една трета от парите, които даде - $15 млн. Това изчисли вчера председателят на управителния съвет на "Интернет общество-България" Вени Марковски в писмо до медиите.

Вестник Новинар

Само една пета от домакинствата ползват интернет. Едва 19 на сто от домакинствата у нас имат достъп до интернет. Преди нас е Румъния, където 22% ползват нета у дома. Това показват данни на статистическата служба на ЕС Евростат.