Вестник Дневник

"Държавата вади от "Булгаргаз" приходите за транзита"

В близките дни приходите от транзитните такси за пренос на газ ще бъдат прехвърлени от "Булгаргаз" към "Булгартрансгаз", за да се прекрати практиката за покриване на загубите от ниските цени до потребител, които газовата компания начислява от началото на 2007 г. Това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров, мотивирайки искането на "Булгаргаз" от 1 октомври цените на газа да бъдат увеличени с 30 процента.

Работна група на ведомството е установила, че съществува "сериозен дисбаланс между цената, по която "Булгаргаз" купува синьото гориво от "Газекспорт", и тази, по която го доставя на потребителите, обясни министърът. Но отказа да уточни какъв е размерът на приходите от преноса, с които монополистът е покривал сегашната разлика в цените.

"Пенсионните компании ще обявяват инвестиционния риск в рекламите си"

Рекламите на пенсионните фондове вече ще съдържат информация за поетия риск при инвестиция и пояснение, че е възможно доходността им да бъде отрицателна. Това ще стане от 1 октомври, след като заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бисер Петков прие нови изисквания към информационните материали, които дружествата разпространяват.

До момента няма случай пенсионен фонд да е имал отрицателна доходност за по-дълъг период от време, но на теория не е изключено. Това важи особено силно за фондове, голяма част от чиито активи са вложени в акции и в същото време на фондовите пазари има криза, както е в момента.

"Продукцията за местния пазар поскъпва по-бързо от износа"

Цените на производител за местния пазар продължават да растат по-бързо, отколкото тези на продукцията, предназначена за износ. През юли Националният статистически институт отчете, че поскъпването за местния пазар спрямо юни е 2.3% при 1.18% оскъпяване на производството за износ. За последните 12 месеца пък разминаването е дори по-сериозно, като цените на производител за България нарастват с 15.4%, докато износната продукция повишава цените си с 8.94%.

Явлението вече е знаково за българската икономика, коментираха специалистите и припомнят, че това е факт и за миналите месеци. 

Вестник Пари

"Време е за отрезвяване на масовия продавач"

Ако за 5 години в София излязат над 65 хил. нови жилища за продажба, ще доведе ли това до спад на цените и какво да очакваме от пазара? Брокерите са категорични: отрезвяване, но не и криза.

Най-проблемна в столицата е продажбата на жилища около 1 500 евро на квадратен метър без добра инфраструктура. Според специалисти, на имотите трябва да се гледа като на генератор за доходи. Най-точният измерител за цената на едно жилище е какъв доход от наеми носи. Ако вземем за приемлива възвръщаемост 8-9%, то апартамент, който може да се отдаде за 10-12 евро на квадратен метър  мечесно ще струва около 1 800 евро на квадратен метър.

"Ще изключим екоенергията от енергийната ни система"

Това казва в интервю Стоян Тенчев, председател на Националния съюз на независимите енергопроизводители Екоенергия. В сравнение с големите АЕЦ, ТЕЦ и големите ВЕЦ ние сме малките врабчета и произвеждаме между 0.8 и 1% от електроенергията в България. До 2012 година страната има подписано задължение да постигне 11% използване на екоенергия. При сегашната ситуация не мисля, че страната ще постигне такъв резултат и отново ще бъдем шамаросани от Брюксел, казва Тенчев.

Вестник 24 часа

"Вземаш яхта, дават бонус хеликоптер"

Сделки за над 50 млн.лв. са станали само за няколко часа на изложението на пристанището в Созопол, организирано от VIP Corporation. Там бяха представени хеликоптери, юхти, луксозни автомобили, грандиозният комплекс, който ще бъде построен на пристанището и екзотични дестинации до всички кътчета на света. Роден бизнесмен е купил 30-метрова луксозна яхта Princess 95 на стойност 7 млн.лв. , като към яхтата имало подарък хеликоптер Робинзон R22. От фирмата продавач споделят, че са продадени още 2 яхти и три големи хеликоптера, а запитванията са над 20.

"Без глоби от ЕС за автозастрахователите"

Европейския съюз не налага единна санкция за застрахователите, които бавят изплащането на обезщетението по "Гражданска отговорност" на пострадалите. Това ще гласува днес Европарламента.

Вестник Сега

"Кабинетът раздава половината излишък на бедни и пенсионери"

Правителството смята да похарчи около 50% от гигантския бюджетен излишък за социални цели. Това стана ясно от изявление на социалния министър Емилия Масларова вчера. Излишъкът вече набъбна до 4.2 млрд. лв., а до края на годината се очаква да стигне рекордните 6 млрд. лв.