Труд

Общо 95 млрд. евро са планирани за проекти по Дунавската стратегия на Еврокомисията, публикува "Труд" думите на Жозе Мануел Барозу от Букурещ. С парите ще се финансират проекти в енергетиката, туризма, транспорта и селското стопанство. "Във встъпителната си реч Барозу спомена неколкократно българското мото на Дунавската стратегия: "Да отключим потенциала". Явно сме се подготвили добре", заяви строителният министър Росен Плевнелиев, който участва на форума заедно с премиера Бойко Борисов. По думите му България за първи път не иска да е една от 11-те крайдунавски държави, а да е водеща сред тях и да управлява процесите. За България приоритет е Дунав мост 2, посочи Плевнелиев. в Рамките на форума Борисов е разговарял с Жозе Мануел Барозу. Той му е благодарил за съдействието да се засили участието на Европейската инвестиционна банка в усвояването на еврофондове и във финансирането на проекти в България.

 

Сега

 

Почти два пъти над средните пенсии за страната получават военни, полицаи и някои служители на съдебната власт срещу 13 години по-малко стаж, съобщава "Сега". Те са най-привилегированите при пенсиониране лица в държавата. Още по-скандалното е, че тези служители не плащат нищо за привилегиите - осигурява ги държавата, вземайки пари от данъците на всички работещи. Докато за останалите граждани годините за пенсия растат непрекъснато в последните 10 г., за полицаи, военни и служители на съдебната власт няма изискване за възраст, при тях се взима предвид само стажът.

 

Икономическият акцент на изданието е обвързан с новината, че родните фирми в топ 500 на Източна Европа са станали вече 18. Още три български компании влязоха в групата на титаните от Централна и Източна Европа. "Нафтекс", "ЕВН България Електроснабдяване" и "E.OН България Продажби" са новите попълнения в топ 500 на фирмите с най-големи обороти в региона за 2009 г., а пернишката "Стомана Индъстри" е изпаднала. Такабългарските фирми в класацията са вече 18, сочат данните на компанията за управление на кредитния риск Coface.

Дневник

 

След като кризата пресуши лихвените приходи на банките, сега те отново се опитват да привличат клиенти с по-изгодни условия, пише "Дневник". Новото оръжие са по-ниски, и то фиксирани, лихви по ипотечните заеми за първите две до пет години от срока за погасяване. Освен това се подобряват и други условия - финансирането се увеличава до 70-90% от стойността на жилището в зависимост от вида му, намалява и разполагаемият месечен доход след плащане на вноската, който се изисква от кредитополучателите.

 

Класа

Пред "Класа" Ивелина Василева, заместник-министър на околната среда и водите, споделя, че до 3 месеца тръгва строителство по проекта за отпадъците на София. Може да получим допълнително финансиране, ако изграждането на инсталация за изгаряне на RDF в "Топлофикация-София" е ефективно. Изграждането на инсталацията ще подпомогне интегрираното управление на отпадъците чрез редуциране на разходите за транспортиране на RDF горивото до циментовите заводи, така и самото предприятие, като се въведе принципът за използване на алтернативно гориво, възобновяеми енергийни източници с цел когенерация на територията на Столична община.

 

Атака

 

150 хил. българи са се подписали против монопола за ток и парно, твърди Красимир Луканов, председател на НГИ срещу произвола на монополистите, в интервю за "Атака". Хората трябва да плащат според качеството на услугите, които получават.

 

Земя

 

"Земя" на първа страница коментира компрометирането на стандарта и марката "Стара планина". Хората са загубили вече доверие в тях, смята изданието. Самите производители ще предложат но в стандарт за производство на колбаси. С тревога е оповестена новината, че България остава без екарисажи. В Шумен и Варна погребват умрелите животни, а според европейските регламенти това е забранено. Министър Найденов е категоричен, че вина за проблема има единствено на предишното правителство, дало обещания без да може да ги обезпечи.

 

Пари


"Пари" в широк план анализира решението на Федералния резерв на САЩ да съживи икономиката на страната с 600 млрд. долара. Тази "американска печатница " е уплашила света. Доброто решение за САЩ се оказва пагубно за другите икономики. Влияние върху валутния борд в България от тази стъпка на Фед няма да има. Реалните последици от отпускането на милиардите ще се наблюдават най-рано след две години.


Със 140 хиляди души са намалели работещите само за една година, пише "Дума". Само за септември наетите са намалели с 30 хиляди, или с 1,3% спрямо края на юни, което се дължи на традиционното приключване в този период на годината на сезонната заетост. Затова и намаляването на работещите в хотелиерството и ресторантьорството за този един месец е най-голямо - с 15%.