Вестник Дневник

С излизането на външни инвеститори от фондовата борса провеждането на първични публични предлагания става много по-трудно, смята Иван Ненков, изпълнителен директор на "Финансиа груп". Дяловото финансиране също може да помогне на компанията да расте и да се развива в периода на изчакване на по-подходящи пазарни условия за първично публично предлагане. Това е един от фокусите на "Финансиа груп" в момента - търси фирми, които са искали да излязат на борсата, но заради неатрактивната ситуация в момента са го отложили. „Ние им предлагаме този инструмент за финансиране, за да могат да работят 1-2 години, докато пазарните условия на борсата се подобрят и дойде моментът за IPO”. Според него сега е идеалното време българските компании, инвеститори, взаимни и пенсионни фондове да се огледат не само в региона, но и в световен мащаб.

Свободните парични средства на взаимните фондове намаляват с около 18% само за януари, показва справка сред отчетите на български колективни инвестиционни схеми, пише изданието. При положение че няма драстична промяна в средствата на фондовете с липсващи данни, свободните парични средства за българските фондове са под 140 млн. лв. към края на януари, което означава, че средно в един фонд свободните средства са около 20% от общите му активи. В края на миналата година те са били малко над 170 млн. лв., или понижение на месечна база от около 18%. Изминалият месец обаче беше белязан от значителни обратни изкупувания, а нетните активи на фондовете се понижиха със 17% до около 735 млн. лв. при български схеми. По-значителните изтегляния на средства започнаха след излизането на пенсионните фондове на ПОД "Алианц България" от няколко взаимни фонда. Те изтеглиха близо 40 млн. лв. през декември. За сравнение, в края на септември, точно преди началото на продължителната корекция на БФБ, свободните парични средства във фондовете възлизаха на близо 210 млн. лв.

Вестник Стандарт

Над 60 млн. евро обеща на царския град Баня Христо Ковачки, пише вестникът. Толкова щевложи той в голф комплекса, управляван от дружеството "Баня голф ендспа ризорт" - съвместно на общината и бизнесмена. Той пое ангажимент всрок да бъдат преведени всички обещани средства в актива на новатафирма. През септември 2007 г. дружеството бе учредено, но фирмата наКовачки внесе само 3 млн. лв. от обещаните 14.8 млн., а общинатаапортира 100% от предвидените над 1000 дка имоти. Вчера в КарловоКовачки изрази интереса си и към приватизацията на ВМЗ-Сопот.

Световната кредитна криза е на път да провали сделката за роднатамагистрала "Тракия", съобщава в днешниъ си брой изданието. Заради високите финансови рисковебългаро-португалският консорциум среща трудности при намирането на париза строителство на аутобана. До две седмици ще питам концесионеритедокъде са стигнали преговорите за осигуряването на кредит. Това е обявилстроителният министър Асен Гагаузов, който на 16 януари подписа вторианекс към контракта с "Магистрала Тракия" АД. На португалците бе даденсрок от 120 дни да намерят пари за доизграждането на пътя от София доБургас. За евентуални кредитори се спрягаха португалската банка"Ешпириту Санто", "Кредит Суис фърст Бостън" и швейцарската "Ю Би ЕС".

Вестник Пари

Производителят на козметика Астера козметикс АД ще пусне до 15-20% от акциите си за търговия на Българска фондова борса. Това е заявил за ежедневникът Лукан Луканов, председател на Съвета на директорите на компанията. Според него, ако се появи инвеститорски интерес, от компанията могат да продадат и по-голям пакет, но мажоритарният ще остане у досегашните собственици. Причината, която ни накара да направим вторично публично предлагане, е, че изкаме да получим оценка от пазара, е заявил Луканов. След първоначалното листване на БФБ на вече съществуващи акции от Астера планират да направят увеличение на капитала с нови акции. Средствата от него ще бъдат използвани за изпълнение на инвестиционната програма на компанията.