Икономиката на Европейския съюз започва постепенно да се възстановява, обяви днес Европейската комисия във междинните си икономически прогнози за икономиката на съюза.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) в Европейския съюз започна да нараства през третото тримесечие на 2009 г. след дълъг период на спад. Това отбелязва края на най-дългата и дълбока рецесия в историята на съюза, подчертава Европейската комисия.

Икономическите прогнози за развитието на Европейския съюз остават като цяло такива, както бяха направени. Очаква се през 2010 г. БВП да се увеличи с 0,7 на сто както в еврозоната, така и в Европейския съюз.Остават същите и прогнозите за инфлацията - 1,4 на сто в Европейския съюз и 1,1 на сто в еврозоната, отбелязва Европейската комисия.

Икономическото възстановяването в Европейския съюз започва да се материализира, но остава крехко. Прилагането на новата стратегия 2020 за икономическо развитие в съюза, която трябва да доведе до модернизиране на икономиките, трябва да върви ръка за ръка с консолидирането на държавните финанси, коментира комисарят Оли Рен, който отговаря за икономическите и валутните въпроси.

Комисията е по-предпазлива от председателя на групата на финансовите министри от еврозоната и премиер на  Люксембург Жан-Клод Юнкер, който миналата седмица обяви, че растежът в еврозоната вероятно ще остане крехък, но малко по-висок, около 1 процент, припомня Франс прес. БТА