Икономиките на двете най-нови членки на ЕС - България и Румъния, все още не са почувствали ползите от членството и ще изостават дори от централноевропейските си съседи години напред, посочва Ройтерс.

В анализ по темата агенцията отбелязва, че балканските държави, които се присъединиха към Европейския съюз преди четири години, са регистрирали бърз растеж до 2008 г., но последвалият колапс на пазара на кредити и недвижими имоти ги е оставил двете най-бедни страни в клуба. При това прогнозите са, че те ще регистрират тази година по-слаб растеж от съседите си от региона (1,5-2,5 процента), и въпреки че той би трябвало да се ускори от 2012 г. (4-4,5 процента), това все така би означавало, че наваксването на изоставането ще е трудна задача.

Експерти посочват като главни причини за икономическата слабост на България и Румъния и непълното използване на техния потенциал корупцията, неефективната съдебна система, липсата на реформи, лошата инфраструктура, слабото усвояване на парите от европейските фондове, а често и недостига на квалифицирана работна ръка, отбелязва БТА. Разумната фискална политика на двете страни сама по себе си не е достатъчна, за да привлече чуждестранните инвестиции, които се стичат в държави като Полша и Чехия.

Ройтерс отчита и тежките последици от спукването на балона на пазара на недвижими имоти, което "съсипа много от черноморските и планинските ски курорти в България".