Стачка в железниците няма да бъде избегната, каза синдикалният лидер Петър Бунев, като отправи критики към ръководството на БДЖ Холдинг с липса на диалог и неглижиране на синдикатите. Според представителя на Съвет на директорите на холдинга Владимир Владимиров съкращенията в железниците са неизбежни, защото по думите му компанията трябва да бъде оздравена и по този начин да успее да усвои евросредства в следващия програмен период. Това стана ясно в дебата между Бунев и Владимиров в сутрешния блок на БНТ. В петък бе съобщено, че билетите за пътнически превози ще поскъпнат, а на 2000 души ще бъде предложено да напуснат доброволно компанията срещу 6 брутни работни заплати.

„Предлагаме им 6 брутни работни заплати, след което те отиват на борсата за една година. Това е изключително голям жест от страна на една фалирала компания още пред 2

години. Тази мярка е абсолютно неизбежна. Или вървим към тези реформи, които ние сега правим и които предлагаме, или дружеството върви към фалит и към съдбата на "Кремиковци". Това е простата истина", каза Владимиров. Той допълни, че съкращенията в администрацията ще достигнат 40-50 процента, а в другите сфери – 10-15 на сто.

По думите на Владимиров в момента в холдинга работят 115 служители. Това са най-големите административни структури. Практически реформата започна със съкращения на администрацията, само че администрацията в БДЖ, която според Владимиров е голяма и много раздута, е по-малка от спомагателния и от експлоатационния персонал.

Владимиров подчерта, че за следващия прогромен период 2014-2020 години ще бъдат предвидени 300 млн. евро за пътнически превози, но задължително условие е дружеството да не е на загуба или във фалит. „С тази инвестиция от 600 милиона лева "Пътнически превози" ще бъдат съвършено различна фирма, но ние трябва да стигнем дотам", коментира той.

Според лидера на КНСБ в БДЖ Петър Бунев диалог между ръководството и синдикатите в компанията на практика липсва. Според него синдикатите биват „неглижирани". „Няма ли промяна в отношението, стачката няма да бъде избегната", каза той.