Нови 5 млрд. евро ще предостави правителството на Ирландия за рекапитализация на Anglo Irish Bank банката, която носи най-голяма вина за финансовите и имотните проблеми на островната държава.

Според Financial Times, тази информация, до която са се докопали трейдъри, ще бъде оповестена официално утре, в четвъртък. И коментира: все по-алармиращо става състоянието на ирландските финанси, което се потвърждава от рекордната лихва по 10 – годишните ДЦК в размер на 6.72%.

Цената на кредита за Ирландия продължава да пълзи нагоре, въпреки че Европейската централна банка изкупува държавните облигации на Ирландия с цел стабилизиране на пазара. Това е свързано с подозрения, че цената за очистването на Anglo Irish Bank изглежда ще бъде по-висока от първоначално очакваната.

С въпросните нови 5 млрд. евро, които правителството на Ирландия вероятно ще налее в проблемната банка, общият размер на държавната помощ за Anglo Irish Bank дотук ще достигне 30 млрд. евро. Ирландският премиер Брайън Коуен вече е говорил, че е решен на всичко, за да възстанови международното и вътрешното доверие.

Приглася му финансовият министър Брайън Лениън, който също в четвъртък ще обяви плана си за преструктуриране на дълга на банката в размер на 16 млрд. евро. По-рано беше дискутирана възможността за разделяне на кредитната иснтитуция на две, като депозитите и гарантираните й вземания ще се отделят в самостоятелна спестовна банка, а негарантираните облигации на стойност около 6.6 млрд. евро ще се управляват от различна, „лоша“ банка.

Това евентуално ще стане точно когато изтича две – годишната неограничена гаранция на влоговете в банките на Ирландия, която беше въведена през септември 2008 г., за да се предотвратят опашките от притеснени вложители пред банковите клонове.

Инвеститор в Лондон коментира за FT: дори правителството да успее да убеди пазарите, че работи ангажирано, за да изправи шестте ирландски банки на отново крака, проблемите далеч не са свършили.