Испания и Италия имат интерес да купуват миди от Созопол, съобщиха за "Новинар" от ферма в морския град.

В момента предприемачите се договарят за условията по евентуална бъдеща сделка. На вътрешния пазар консумацията на морските деликатеси също се е увеличила, но голямата конкуренция е сринала цените.

"Търсенето е скочило два пъти, а предлагането - десет пъти", обясни Стамат Стаматов от мидена ферма в Черноморец.

От стопанствата за миди по морето бяха единодушни, че стойността на продукцията им се е понижила значително. И ако минали години килограм почистени черни миди на едро е вървял над 3 лв., в момента цената е паднала до 80 стотинки.

В същото време добивите в някои мидени ферми са паднали значително заради неблагоприятните климатични условия. В Созопол например те са с 30 на сто по-ниски.

Експертите обаче бяха категорични, че прогнози трудно могат да се направят, тъй като добивите са относителни и могат да се променят заради силен вятър или прекалено топла вода.

В България основно продажбите на миди се реализират в преработвателни предприятия, както и в ресторантите по морето. Консумацията на морски дарове в летните курорти миналата година е била най-голяма през юли и август, а тази година - през септември.

Междувременно стана известно, че ферма за култивирани черни миди и стриди с капацитет до 99 тона годишно ще бъде изградена в крайбрежните води на село Кранево.