Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро ще поиска днес в годишното си обръщение пред парламента  нови съкращения на разходите, за да бъде  намален бюджетният дефицит, с надеждата, че националната еуфория  от историческата победа на Световното първенство по футбол ще  смекчи удара, предаде Асошиейтед прес.

Призивите на опозицията за предсрочни избори се засилиха през май, но затихнаха през лятото.

Според анализатори, правителството на малцинството на Сапатеро ще може да прокара тази есен бюджета за 2011 година в парламента с подкрепата на Баската националистическа партия, срещу някои отстъпки.

В началото Сапатеро беше известен като консенсусен лидер и защитник на имигрантите и останалите малцинства. Сега, обаче, един на всеки петима испанци е безработен, което е най-високото ниво на безработица в Испания и популярността на Сапатеро спадна по време на втория му мандат.

Опасенията, че Испания ще има нужда от спасителен пакет, за да се възстанови след спукването на балона на недвижимите имоти, доведе до увеличаване на лихвите по облигациите на страната с почти два процентни пункта над германските, докато през април те бяха по-скъпи от германските с по-малко от един процентен пункт.

За да успокои изнервените инвеститори в испански дълг и да се опита да намали повишаващите се лихви по държавните облигации, Сапатеро налага мерки за орязване на разходите и въвежда реформа на трудовия пазар. БТА