Председателят на борда на Google Ерик Шмид каза, че е "много горд" от данъчната структура на дружеството и, че мерките за намаляване на данъчните задължения са просто "капитализъм".


Коментарите на Шмит отново привличат вниманието върху начините, по които големите мултинационални компании избягват плащането на данъци. През миналата година
Google е спестил близо 2 млрд. долара по това перо, прехвърляйки 9.8 млрд. долара в сметка в Бермуда.

 

Въпреки това Шмид защити компанията. "Ние плащаме много данъци, ние плащаме по предписаните от закона начини," каза той пред Bloomberg. "Аз съм много горд от структурата, която създадoхме. Направихме го на базата на стимули, които правителствата ни предложиха. "

 

"Това се нарича капитализъм", каза той. "Ние сме горди капиталисти. Аз не бъркам в това отношение."

 

Документи, подадени през миналия месец в Холандия показват, че Великобритания е вторият по големина пазар на Google и генерира 11% от приходите от продажби на компанията, или 4.1 млрд. долара през миналата година. На този фон дружеството е платило 6 млн. паунда корпоративен данък за периода.

 

Като цяло, Google отделя само 3.2% от приходите си извън САЩ за покриване на данъчни задължения. И то въпреки че по-голямата част от продажбите си компанията реализира в Европа, където данъчните регулации традиционно са по-строги от американските.

 

Но според представителите на дружеството, Google играе по правилата, определени от политиците.