Извънреден кризисен щаб за животновъдството свиква от 15 часа в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщават от ресорното ведомство.

 

Само два дни след протестите на животновъдите пред Министерския съвет, Найденов ще обсъди проблемите в сектора. На 8-ми март близо 200 фермери протестираха пред сградата на Министерския съвет срещу начина, по който се облагат доходите им и срещу политиката на земеделското министерство спрямо животновъдството.

 

Протестиращите настояваха за оставката на министър Мирослав Найденов. Земеделският министър обяви, че правителството ще предложи промяна в начина на облагане на доходите на животновъдите и сегашната схема ще важи само за доходите от миналата година.

 

Животновъдите са против сега действащото данъчно законодателство, което облага целия им оборот, при 60 процента нормативно признати разходи. Найденов определи протеста като странен, тъй като много от организациите на животновъдите не са се включили с него, а минути преди началото му представители на протестиращите са се срещнали с ръководството на БСП.