17.20 ч. българско време

Еврото стои стабилно срещу долара на валутните пазари. Около час след началото на сесията на Wall Street единната валуте се разменяше срещу американската на ниво от $ 1.3015 за € 1.

Липсват особени движения и при цената на нефта непосредствено преди излизането на данните за запасите от суровината в САЩ. Лекият американски суров петрол се котираше на $ 76.86 за барел, а сортът брент – на $ 75.74.

 

16.45 ч. българско време

Данните за поръчките на дълготрайни стоки в САЩ за кратко бутнаха еврото до ниво от 1.2965 серщу долара. В последствие, обаче, инвеститорите започнаха да отбягват американските активи и единната валута спечели от това. Малко след началото на сесията в Ню Йорк единната валута се разменяше срещу зелените пари на ниво от $ 1.3005 за € 1.

Доларът започна да поевтинява и срещу йената, която отново е в полезрението на пазарните играчи като сигурен актив. Американската валута се срина до почти двуседмично дъно.

Цената на нефта на стоковите борси също пада, след като апетитът за риск на инвеститорите се охлади след излизането на негативните данни от САЩ. Пазарните играчи чакат и данните на министерството на енергетиката за запасите от суровината в Страната на неограничените възможности.

На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол се търгуваше на $ 76.89, а в Лондон сортът брент – на $ 75.75.

 

10.35 ч. българско време

Еврото се колебае в подножието на ключовото ниво от 1.3029 срещу долара, след като поредната порция по-добри от очакваното финансови отчети подкрепиха инвеститорския оптимизъм и изостриха апетита за риск на пазарните играчи.

Малко след откриването на сесията на основните европейски пазари единната валута се котираше срещу зелените пари на ниво от $ 1.3023 за € 1, като анализатори очакват тя да пробие ключовото ниво и да се изстреля на над двумесечен връх срещу американската валута.

Еврото удари и двумесечен връх срещу йената заради подобрения риск апетит, както и по-оптимистичните прогнози за възстановяването на европейската икономика. Експерти, обаче, коментират, че вероятно ще е нужно да бъдат отчетени още някои фактори, за да успее единната валута да задържи достигнатите нива.

Цената на нефта стои под границата от $ 78 за барел. Пазарните играчи чакат официалните данни на енергийното министерство в САЩ за запасите от суров петрол в страната. Снощи данните на American Petroleum Institute показаха, че резервите от суровината са се увеличили противно на прогнозите и цената за барел се отдалечи от достигнатия по-рано през седмицата почти 12-седмичен връх.

На стоковите борси барел лек американски суров петрол се търгуваше на $ 77.56, а сортът брент – на $ 76.20.

 

08.20 ч. българско време

Котировките на петрола се понижиха до под $ 78. Лекият американски петрол се търгува за $ 77.31 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 75.46 за барел.

Несигурното движение на индексите на фондовата борса бяха в основата на спада на цената на черното злато. Върху котировките влияние оказаха разочароващите данни за потребителското доверие през юли в САЩ, което отчете спад.

На валутните пазари еврото остава стабилно, като се задържа над 1.30 спрямо долара. Двойката е на ниво $ 1.3002 за 1 €.

Въпреки минималния спад настроенията на играчите към единната европейска валута остават позитивни в краткосрочен план, тъй като все още има съмнения за способността на икономиката на САЩ да избегне забавянето.