В Гърция всеки трябва да е наясно, че отрицателен отговор може да има опустошително въздействие, без значение как ще бъде поставен и формулиран въпросът на референдума за членството на страната в еврозоната. Това заяви председателят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер по повод планираното от гръцкото правителство национално допитване.

В позицията на Юнкер има само един проблем, референдумът ще е за мерките за икономии, а не за членството на страната във валутния съюз. Зад тази зле прикрита заплаха прозира отчаянието на европейските лидери.

Ако правителството на СИРИЗА, водено от премиера Алексис Ципрас получи подкрепата на гръцкото население, преговорите с кредиторите стават безпредметни. Европейските политици или ще трябва да отстъпят пред резултатите на референдума или да оставят Гърция да фалира. Т.е. за тях няма печеливша ситуация.

"Обичам Гърция. Нека се подкрепят предложенията, без значение какъв ще бъде въпросът. Гръцкият народ е достоен народ, нека гръцкият народ докаже своята отговорност", помоли Юнкер.

След като призова гърците да постъпят разумно на 5 юли, председателят на Европейската комисия хвърли цялата вина за провала на преговорите върху гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Разбирам решенията на гръцкото правителство, моят екип и останалите вложихме всички усилия да постигнем споразумение". Според Юнкер преговарящите от гръцка страна изненадващо са напуснали заседанието. "Аз не обвинявам г-н Ципрас, това е неговото право, но това поведение ме озадачава".

"Ние трябва да приемем резултатите от този референдум, но ако отговорът е "не", става ясно, че Гърция се отделя от Европа и еврозоната", каза Юнкер и допълни, "искам още веднъж да апелирам към гръцкия народ да остане в Европейския съюз".

Според председателя на Европейската комисия "постигане на споразумение с Гърция все още е възможно, въпреки че времето е съвсем малко, става въпрос за минути и секунди".

"Ако народът на Гърция заяви с референдума "да" на предложенията на кредиторите, ние сме готови да продължим преговорите", заяви Юнкер.