Юробанк България АД не е сред банките, в които са концентрирани парите на повечето държавни дружества. Това уточняват от банката във връзка с темата, добила популярност покрай концентрирането на средства в малко на брой финансови институции.

От Юробанк допълват, че единствено Българската фондова борса АД, в качеството й на компания с преобладаващо държавно участие, е държала по-голям процент от свободните си пари в техния трезор. Уточнява се, че става въпрос за експозиция от над 25%.

 

Занапред концентрирането на парите на държавните дружества в тесен кръг от банки ще бъде преустановено като практика, тъй като служебното правителство прие нова методика, която изисква диверсификация на средствата. Причината за това е, че в последните години се наблюдаваше масирано насочване на средства към една определена банка и аргументите, че това се случва единствено заради по-изгодните условия, които тя предлага на пазара, не удовлетвориха нито конкурентите й, нито критиците, които посочиха, че това крие рискове.