Австрия ще получи първия газ по газопровода "Южен поток" до края на 2016 г., каза прессекретарят на австрийската петролна и газова компания "OMV" Роберт Лехнер.

"Първият газ по газопровода ще мине в края на 2016 г.", каза той, потвърждавайки, че обемът на горивото, преминаващо през австрийския участък, ще бъде 32 милиарда кубически метра годишно. Дължината на отсечката ще бъде 50 километра, добави Лехнер.

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер междувременно заяви, че компанията е в конструктивен диалог с Европейската комисия за изграждането на българския участък от газопровода.

"Големите проекти винаги са изправени пред различни работни моменти. В момента сме в конструктивен диалог с ЕК. Периодът за изпълнение на проекта все още не е засегнат по никакъв начин", каза Милер, добавяйки, че е в ежедневен контакт с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингерм съобшава РИА "Новости".

Днес OMV и Газпром подписаха споразумение за строежа на "Южен поток" по време на посещението на руския президент Владимир Путин във Виена.