Правителството на Муамар Кадафи призова за размразяването на либийските активи зад граница с хуманитарни цели, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.


Призивът беше отправен от либийския министър на планирането и финансите Абдел Хафид Махмуд аз Злитни. Той изрази увереност, че замразените либийски авоари няма да се озоват в ръцете на бунтовниците, защото те са собственост на целия либийски народ, който сам ще трябва да реши какво да прави с тези средства.


Злитни припомни, че като част от санкциите срещу Либия са били замразени либийски задгранични авоари на стойност 120 милиарда долара. Сред тях е имало активи в евро, в британски лири, йени, под формата на акции и под формата на недвижими имоти.


Злитни допълни, че правителството на Кадафи разполага със значителни резерви от злато и други активи, които ще позволят на либийците да се справят с международните санкции.


Той не поясни какви са размерите на тези резерви за извънредни ситуации. Вчера световната Програма по прехраната към ООН предупреди, че Либия е изправена пред хуманитарна криза.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пък заяви на срещата на контактната група за Либия в Доха, че 3.6 милиона либийци, тоест повече от половината от либийското население, може би ще имат нужда от хуманитарна помощ, припомня Ройтерс. /БТА/