От производител на каучукови изделия предприятието се е превърнало в производител на електричество, коментира ситуацията във „Видахим“, министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За периода от 2011 г. до 2013 г. предприятието е реализирало общо приходи в размер 171 млн. лева, 141 млн. лв. от които от продажба на електрическа енергия.

Към 31 декември 2013 г. приходите на дружеството са 54 млн. лв., от които 52 млн. лв. са от продажба на ток.

„Ако дадено предприятие произвежда ток по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, то държавата се ангажира да изкупува тази енергия по преференциални цени, за да насърчава производството”, обясни Петкова. „Случаят с „Видахим” обаче не такъв, тъй като дружеството нито произвежда високоефективно, нито пък по комбиниран начин”.

А по закон НЕК е задължена да изкупува произведения от дружеството ток на цена от 140 лв. на мегаватчас, а да го продава на регулирания пазар за 125 лв. на мегаватчас.

В подобна ситуация са 22 заводски централи и 12 топлофикации. Това е една от основните причини за огромния дефицит в НЕК, който за 2014 г. достигна 644 млн. лева, отчете Петкова.

Целият модел на ценообразуване в енергетиката е сбъркан, коментира пред БНР, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Защо да си създава проблеми и да се мъчи да бъде конкурентен в производството на гуми, ако много лесно може да печели от производството на скъпа, неконкурентна електроенергия в резултат от една схема, одобрена по нормативен път. Това предприятие, ако беше оставено да плува в конкуренцията преди 15 години, можеше да се научи да прави гуми, които да са конкурентни на пазара и сега да не се питаме какво ще правят 350 работника“, посочи Василев.