Централната банка на Канада пуска специални полиестерни банкноти. Иновативните пари ще могат да издържат по-дълго от хартиените, ще могат да се рециклират и е почти невъзможно да бъдат фалшифицирани.

Материалът, от който ще се изработват нови по-пластични банкноти, е вид полиестер. Първите подобни пари ще се появят в обръщение през ноември.

Макар значителна част от паричните разплащания в Канада да са дигитализиране, все още половината от транзакциите се извършват в кеш. Именно при тях се извършват значителна част от измамите. Своеобразен пик в разпространението на фалшиви пари имаше в годините от 2001 и 204 година, което наложи всички работещи на каса да преминават през специализирани курсове за разпознаване на фалшификатите. Страхът от фалшификатите бе толкова силно сковал канадците, че на много места в магазините отказваха да приемат големи банкноти от по сто долара, например.

Първоначално ще бъдат въведени банкноти от $ 100, а през следващия март ще се появят и купюри от по $ 50 и чак към края на 2012-а се предвижда да бъдат пуснати в обръщение банкнотите от $ 20. Паралелно с издаването на новите банкноти, Централната банка ще изтегля от обръщение изхабените вече хартиени, като се надява, че до 18 месеца от въвеждането на новите пари от пазара ще бъдат изтеглени между 70 и 80% от старите. The Globe and Mail